Vijesti 21.11.2018.

Svečana akademija povodom oslobođenja Banjaluke

ČITANJE: 3 minute

U Banjaluci je danas uz prisustvo brojnih zvanica održana svečana akademija povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine jedan od najvažnijih datuma, te da ne smiju biti zaboravljeni heroji koji su dali život za slobodu srpskog naroda.

Dodik je naglasio da je u Banjaluci potrebno izgraditi spomenik srpskom vojniku koji je sa solunskog fronta došao i podario slobodu, te podržao inicijativu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića da gradskim Statutom datum ulaska srpske vojske bude određen kao poseban.

“Moramo vratiti uvjerenje da je Republika Srpska naša jedina zemlja, a Srbija matica”, rekao je Dodik obraćajući se na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

On je napomenuo da Srbi nisu mali narod, ali da, nažalost, imaju političare koji gube nacionalni karakter.

Prema njegovom mišljenju, Srbi jedinstvo trebaju braniti okupljeni oko patriotskih ideja, iako to zapadne sile pokušavaju da brane.

“Predstoje nam godine borbe za prava i na tom putu ne smijemo stati, kao što nije stala ni naša vojska u oslobodilačkom ratu”, dodao je Dodik i ponovio da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari BiH, nego se zalaže za nacionalno jedinstvo.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je zadati cilj srpskog naroda uvijek bila sloboda, ali da je taj put uvijek bio težak.

“S ponosom se prisjećamo požrtvovanosti srpske vojske. Ne postoji nijedan zapis iz tog vremena u kom se o ulasku vojske u Banjaluku i borbama na frontovima ne govori sa velikim poštovanjem”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da je neophodno u Banjaluci izgraditi spomenik srpskom vojniku.

“U jednom periodu se zbog okolnosti u kom se nalazilo društvo ovdje, žrtvama nije pridavao dovoljan značaj. Republika Srpska se trudi da tu nepravdu ispravi”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da su nakon vijekova stradanja, potrebni mir, stabilnost i sloboda.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović kaže da je očuvanje Republike Srpske prioritet.

“Naši borci su nam 1918. godine ovdje donijeli slobodu. Cijena slobode za srpski narod bila je ogromna i to ne smije biti zaboravljeno”, rekao je Savanović.

Radojičić je rekao da je srpski narod Banjaluke i Krajine sa oduševljenjem dočekao oslobodioce, jer su ovi krajevi vijekovima trpjeli tursko, a nakon toga i austrougarsko nasilje.

Svečanoj akademiji prisustvovali su mandatar za sastav nove Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Akademiji su prisustvovali i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i ostale zvanice iz javnog i društvenog života Srpske.

Prethodno je u Hramu Hrista Spasitelja služena liturgija.

Organizatori obilježavanja ovog događaja su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca životne dobi od 25 do 45 godina.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd. Tokom novembra srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je u Banjaluku.

(Srna)