Vijesti 17.09.2018.

SVEČANA LITIJA Osveštan temelj srpsko-ruskog hrama (Foto)

ČITANJE: 2 minute

U banjalučkom naselju Aleja centar osveštan je temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.

Temelje su osveštali Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Osveštanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i ministri u Vladi Srpske, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, brojni vjernici i crkveni velikodostojnici, kao i predstavnici javnog života.

Prethodno je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je formirana svečana litija koja se kretala do temelja nove svetinje u naselju Aleja centar.

Jutros u 9 časova služena je i liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, kojoj je prisustvovao veliki broj pravoslavnih vjernika.

Liturgiju su služili ruski i srpski episkopi, sveštenici i đakoni.

Velelepni hram posvećen rusko-srpskom prijateljstvu ostaviće jedan veliki trag i svjedočiće nepravdi koja je učinjena porodici Romanov, smatra Ankica Vukadinović, koja je nakon liturgije pratila litiju kako bi došla na osveštanje temelja hrama.

Hram će  kaže značiti mnogo pravoslavnim vjernicima, a i Rusima, prijateljskom narodu Srba.

“Imala sam priliku vidjeti fotografije, hram će  izgledati impresivno i takva novina donijeće donijeće dašak Rusije a i nama će biti korisna”, kaže Vukadinovićeva.

Osveštanjem temelja je otpočela realizacija stogodišbnje ideje i blagosiljan je početak gradnje.

Budući da je to troprestolni hram položene su tri povelje koje polažu kumovo zajedno sa sveštenstvom.

Temelji su izgrađeni na zemljištu koju su crkvi darovali Borko Đurić, Milenko Čičić i Miroslav Vujatović i Brane Janković koji ujedno i kumovi hrama.

 

(Nezavisne)