Vijesti 17.09.2018.

SVEČANA LITURGIJA Danas osveštanje temelja srpsko-rusko hrama

ČITANJE: 1 minuta

Temelji srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, koji se gradi u čast cara Nikolaja II Romanova i njegove porodice, biće svečano osveštani danas u 13 časova.

Sveta arhijerejska liturgija koju predvodi vladika banjalučki gospodin Jefrem počinje u devet časova u sabornom hramu Hrista Spasitelja, a ispred hrama u podne biće formirana litija, koja će krenuti do novosagrađenih temelja hrama.

Hram će moći da primi 400-500 vjernika, imaće tri oltara: centralni posvećen Preobraženju Gospodnjem  i dva bočna – jedan posvećen svetom  Simeonu Mirotočivom i svetom Savi, a drugi svetom Nikolaju II Romanovu i njegovoj porodici, te će temelji biti osveštani na stogodišnjicu njihovog stradanja.

Povodom ovog događaja Udruženje arhivskih radnika RS danas će promovisati dvije knjige i prirediti izložbu arhivskih dokumenata. Promocija izdanja održaće se u maloj vijećnici Banskog dvora u 18 časova, a svečano otvaranje izložbe u Banskom dvoru u 19 časova u saradnji sa Arhivom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda i Arhivom RS.

Biće promovisane knjige “Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija (1920 – 1940)” autora Radovana Pilipovića, direktora Arhiva Srpske pravoslavne crkve, i  knjiga “Iz Rodine u Banjaluku. Ruska emigracija u Banjaluci” autora Zorana S. Mačkića.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Bratstvo” iz Banjaluke Rajko Ćulibrk rekao je da izgradnja centra predstavlja svojevrsni razvoj Banjaluke i važan korak na planu produbljivanja i jačanja međunarodne kulturne saradnje.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obavijestilo je direktore banjalučkih srednjih škola da danas organizuju učešće učenika u svečanoj litiji i osvećenju temelja hrama i centra, što je izazvalo brojne kritike roditelja i na društvenim mrežama.

(Nezavisne)