Vijesti 12.12.2022.

Svečani defile u okviru proslave 9. januara seli na ulice Istočnog Sarajeva?

ČITANJE: 1 minuta

Svečani defile, u okviru proslave 9. januara – Dana Republike Srpske, naredne godine mogao bi biti održan u Istočnom Sarajevu, saznaje “Glas Srpske”.

– Još se razmatra ta opcija, ali smo, mislim, veoma blizu odluke da defile na kraju i bude na istoku Srpske – istakao je sagovornik “Glasa”.

Prvom sjednicom Odbora za proslavu Dana Republike, održanom polovinom novembra, predsjedavao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Na sjednici, koja je održana u Palati Republike,  konstituisan je Odbor za proslavu tog dana, usvojen prijedlog programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike.

Planom koji je objavljen na zvaničnoj stranici predsjednika Republike je tada objavljeno da će centralni događaji povodom proslave Dana Republike biti svečani defile na banjalučkom Trgu Krajine, svečana akademija u sportskoj dvorani “Borik” i svečani prijem u administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Programom je predviđena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima koja će biti upriličena u Kulturnom centru Banski dvor, kao i polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Vojske RS, srpskom vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik”, Spomenik borcima NOR-a, Spomen-kosturnici, Spomeniku banjalučkim bebama i na spomen-obilježju bivšeg predsjednika Republike Srpske dr Milana Jelića.

Dan Republike Srpske, odnosno njen 31. rođendan biće obilježen u svim gradovima i opštinama Srpske kao i u Brčko distriktu.