Vijesti 04.01.2019.

SVEČANI PROGRAM Natalija Trivić u posjeti pravoslavnom vrtiću “Anđelak”

ČITANJE: 3 minute

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić posjetila je danas Pravoslavni vrtić “Anđelak” u Banjaluci, gdje je prisustvovala svečanom programu pripremljenom povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

U prisustvu Trivićeve, njenih saradnika, vaspitača i sveštenika, mališani vrtića “Anđelak” prislužili su božićnu svijeću, lomili česnicu i pijukali.

Trivićeva je ocijenila da je ovo prilika za najmlađe da nauče da gaje tradicionalni duh, da znaju na čemu počivaju običaji, ističući da je Božić sigurno jedan od praznika u kojem djeca uživaju i kada se vaspitači trude da im što više približe običaje i duh pravoslavlja.

Ona je rekla da je banjalučki vrtić “Anđelak” samo jedan od vrtića koji je pripremio posebnu svečanost povodom obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika – Božića.

Trivićeva je podsjetila da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, u okviru svoje nadležnosti reguliše i oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja, obuhvata veliki broj vrtića kako onih u javnom vlasništvu, tako i privatnih koji imaju jednake uslove.

Ona je istakla da podržava kompletan program i plan svakog vrtića koji se odnosi na pripremu djece za život i kroz osnovno vaspitanje i izrastanje u zdrave ličnosti.

Trivićeva je naglasila da je resorno ministarstvo, kako bi pružilo jednake uslove za upis djece u predškolske ustanove, završilo novi pravilnik o upisu djece sa poteškoćama razvoja kako bi omogućili da i ova djeca mogu da idu u vrtić, te da imaju zdravo djetinjstvo.

Ona je istakla da su budžetom Republike Srpske za ovu godinu planirana sredstva za investicije koje se odnose na osnovne i srednje škole.

“I dalje nastavljamo investiranje kako u sanacije, adaptiranje, rekonstrukcije, tako i u izgradnju škola. Ono što budemo dijelom sredstava obezbjeđivali, obezbjeđivaćemo kao Vlada Republike Srpske, a dio sredstava ćemo realizovati kroz projekte energetske efikasnosti i projekte koje budemo radili sa međunarodnim organizacijama koje se isključivo bave infrastrukturom u osnovnom i srednjem obrazovanju”, pojasnila je Trivićeva.

Rukovodilac vrtića “Anđelak” Rada Šeranić rekla je novinarima da djecu u ovom vrtiću uče djecu običajima i tradiciji srpskog naroda.

Ona je istakla da se djeca raduju i sa nestrpljenjem čekaju obilježavanje Božića jer tada pripremaju svečani program koji se sastoji od različitih recitacija, pjesmica i prikazivanja brojnih običaja koji odslikavaju bogatu srpsku tradiciju.

“Za svaki praznik, Božić, Vaskrs, Svetog Nikolu, sa djecom pripremimo prigodan program i na taj način učimo ih običajima”, kaže Šeranićeva.

Šeranićeva je rekla da je radost praznika danas podijeljena sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Natalijom Trivić, koja je pohađala ovaj vrtić.

Ona je istakla da vrtić “Anđelak” trenutno pohađa 56 djece, dok je kapacitet vrtića do 60 mališana, uslovi za rad su odlični, a u vrtiću gaje porodične odnose, pa su djeca otvorena, iskrena i puna ljubavi.

(Srna)