Vijesti 12.05.2016.

Svečano obilježen Dan vojske RS

ČITANJE: 2 minute
dan-vojske
Na Svetog Vasilija Ostroškog davne ’92. Narodna skupština donijela je najvažniju odluku za srpski narod.

To što je, kao poslanik tadašnjeg ratnog saziva parlamenta, podržao osnivanje srpske vojske, priča predsjednik Srpske, jedna je od njegovih najvažnijih životnih odluka.

Žali što danas, 24 godine kasnije, te hrabre srpske vojske pod tim imenom više nema.

“VRS u sebi dok je postojala upražnjavala je i poštovala sve međunarodne standarde za vojno djelovanje i u ratu i u miru. I u tom pogledu ja sam danas zahvalan pripadnicima Trećeg pješadijskog RS puka što svojim prisustvom u oružanim snagama BIH snažno afirmišu integritet i identitet srpskog naroda”, izjavio je Milorad Dodik, predsjendik RS.

Pukovnik u penziji Miko Škorić dva puta je ranjen i jedva je, priča izvukao živu glavu. Za zasluge u ratu, među prvima je dobio orden Nemanjića. Dan Vojske Republike Srpske je rijetka prilika kada se sretne sa saborcima, a za sve koji kroje političku stvarnost ima kaže – samo jednu poruku.

“Na ovim okupljanjima da oživimo uspomene i da se sa pijetetom sjećamo naših poginulih drugara, naših vojnika i da uvijek politici šaljemo pozitivnu poruku- da se sve čini da se mir održi”, kaže Miko Škobić, pukovnik VRS u penziji.

“Ova svečanost za nas je veoma bitna, da se podsjetimo slavne borbe VRS, da se podsjetimo onih koji su dali najviše za slobodu srpskog naroda i ujedno da pošaljemo mladima poruku kako se za tu slobodu borilo i da tu tradiciju njegujemo”, kaže Nedeljko Kopuz, komandant Trećeg pješadijskog RS puka.

U kasarnu Kozara na prvi pogled čini se malo ko da nije došao, ministri, narodni poslanici, politički neistomišljenici, vojno-diplomatski predstavnici, sveštenstvo, brojne zvanice i gosti. Bez obzira što srpske vojske pod tim imenom više nema, 12. maj ostaće zauvijek upisan zlatnim slovima u srpskoj istoriji, poručuju borci.

(Atv)

Oznake: Milorad Dodik