Vijesti 02.10.2018.

Svečano otvoren autoput “9. januar” Banjaluka – Doboj

ČITANJE: 3 minute

Autoput “9. januar” Banjaluka – Doboj svečano je otvoren.

Od Banjaluke do Doboja sada ima oko sat vremena bezbjedne vožnje.

Dužina autoputa je 72 kilometra čija gradnja je koštala 402 miliona evra. Kompletna gradanja finansirana je kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i gradnju u ukupnom iznosu od 402 miliona evra.

Nadležni uvjeravaju da je riječ o najmodernijem objektu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i da su korišteni najsavremeniji građevinski materijali.

Na gradnji je angažovana domaća radna snaga, a samo je na dionici od Drugovića do Prnjavora bilo svakodnevno angažovano oko 300 radnika.

Izvođač radova je domaći Integral inženjering” čiji predstavnici su se pohvalili da su na dionici od 25 kilometra izgradili 52 zahtjevna objekta.

– Ovo je veliki dan za Republiku Srpsku – poručeno je iz Drugovića gdje je održana svečana manifestacija.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš, kroz čiju opštinu najvećim dijelom ide autoput, ocijenio je da trasa autoputa predstavlja trasu integracije Republike Srpske i Srbije.

– Vjerujem da ćemo se uskoro povezati autoputem sa Srbijom preko Bijejine i Brčkog. Posebno hvala predsjedniku Miloradu Dodiku i predsjednici Vlade Željki Cvijanović koji su još 2009. imali viziju za ovaj projekat – rekao je Tomaš.

Načelnik Doboja Obren Petrović, izrazio je sreću što su se Banjaluka i Doboj spojili autoputem.

– Zahvaljujem građanima, a naročito predsjedniku RS Dodiku bez čije vizije ovoga ne bi moglo da bude – poručio je Petrović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ocijenio je ovaj projekat veoma važnim za grad Banjaluku koja se otvorila i prema Doboju i dobila jedinstven prostor do Gradiške i Doboja.

– Zahvaljujući Vladi RS i vlastima danas imamo sve ovo – dodao je Radojičić.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Trninić, ocijenio je da je mala Republika Srpska sposobna za gradnju velikih građevinskih objekata i to sa domaćom radnom snagom.

– Nastavljamo dalje. Republika Srpska biće bolje mjesto za život. Živjela Republika Srpska – poručio je Trninić.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, istakla je da “smo pokazali da znamo da radimo i gradimo”.

– Idemo dalje. Od Banjaluke prema Prijedoru. A brze ceste od Sokoca prema Vardištu – poručila je ona.

Ona je poručila kako je srećna zbog srećnih lica građana koji su zadovoljni sa onim što se radi.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, istakao je da je mala ekonomija uspjela da sagradi veliki projekat – autoput “9. januar”.

– Dolaskom ove vlade, ova koalicija je napravila jasnu viziju infrastrukture i rezultati su vidljivi – dodao je Čubrilović.

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, rekao je da ga neko može optužiti da se mješa u izbore, ali je poručio da je Srbija garant Dejtonskog sporazu.

– Ne umijem da pričam o autoputevima. Ja sam političar. Ali, ovdje je važno da svi putevi vode za Beograd – poručio je Dačić.

Nakon toga je muški hor Etno grupe “Za očuvanje tradicije” zapjevao pjesmu “Pukni zoro”.

Predsjednik RS Milorad Dodik, rekao je da je prvobitno zamišljena gradnja brze ceste do Doboja.

– Danas otvaramo autoput. Kada se završi autoput prema Drini, biće to veliki nacionalni projekat – rekao je Dodik.

Zatražio je da se tabla “9. januar” istakne na što više mjesta na autoputu.

– Republika Srpska je veliko gradilište. Izgraditi autoput je simbol moći, a mi smo uspjeli u tome – naveo je predsjednik RS.

Dodik je poručio kako malim putevima odlaze ljudi, a velikim dolaze i da je to bio glavni motiv za gradnju autoputeva.

(Srpskainfo)