Vijesti 22.09.2018.

Svečano otvoreno Sjeverno krilo i centralni blok UKC-a RS

ČITANJE: 3 minute

Presjecanjem vrpce svečano je otvoreno novoizgrađeno Sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, čime su sve klinike ove zdravstvene ustanove smještene na jednoj lokaciji na Paprikovcu.

Vrpcu su svečano presjekli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović, u prisustvu generalnog direktora UKC-a Vlade Đajića, te ministara zdravlja Republike Srpske i Srbije Dragana Bogdanića i Zlatibora Lončara.

Obraćajući se okupljenima na svečanosti, Dodik je zahvalio što je Vlada Srpske odlučila da na teret države izgradi jedan ovakav centar, te napomenuo da mnoge stvari ne bi mogle da budu urađene bez podrške Srbije.

“Svaki čovjek se mjeri po tome šta ostavi iza sebe”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se u medicinskom sektoru mora još dosta uraditi. “Moramo se usmjeriti na podizanje naših kapaciteta i da dajemo najbolju moguću uslugu”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da će bolnica u Istočnom Sarajevu biti završena 5. oktobra i da će je nazvati “Srbija”.

On je podsjetio šta je sve aktuelna vlast gradila širom Republike Srpske, te ukazao na sve teškoće sa kojima su se suočili prije nego što je počela izgradnja i rekonstrukcija ovog kliničkog centra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je ovako kapitalan projekat, u vrijeme raznih izazova, izgrađen u vrijeme mandata Vlade na čijem je čelu.

“On je pokazao da imamo viziju. Zadovoljna sam što je ono što je izgledalo nemoguće, postalo moguće”, rekla je Cvijanovićeva, koja je zahvalila ministrima koji su mnogo puta razmatrali na sjednicama Vlade ovaj kapitalni projekat i dali podršku.

Ona je istakla da su danas okupljeni na Paprikovcu pokazali snagu Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je značaj jednog ovakvog kliničkog centra koji je završen u planiranom roku.

On je naglasio da je ovaj centar djelo jednog tima, te zahvalio za podršku koju su pružili pri njegovoj izgradnji predsjedniku Dodiku i Vladi Republike Srpske.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar smatra da više nema nikakvih prepreka da se ono što se radi u Beogradu sada radi i u Univerzitskom kliničkom centru Republike Srpske.

“Mislim da su se konačno stvorili uslovi za to”, rekao je Lončar i dodao da će i on u tome dati podršku.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao da je ovo jedan od najvažnijih događaja u zdravstvu Republike Srpske.

“Iza zidova leži više od hiljadu pacijenata od kojih je više od stotinu teško oboljelih za čije živote se ljekari bore”, rekao je Đajić.

On je zahvalio predsjedniku Dodiku i premijeru Željki Cvijanović i ostalima koji su doprinijeli da bude izgrađen jedan ovakav zdravstveni centar i što su stavili zdravlje stanovnika kao prioritet Republike Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je poslije nekoliko decenija Banjaluka dočekala da bude izgrađen jedan ovakav klinički centar na Paprikovcu, gdje je osoblje dobilo normalno uslove za rad.

Svečanosti su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srpske, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

U novoizgrađenom Sjevernom krilu biće smješteni Urgentni centar i Patologija, Južno krilo namijenjeno je za poliklinički dio i Kardiohirurgiju, dok će u centralnom medicinskom bloku ležati pacijenti.

(Nezavisne/Foto: Srpskainfo)