Vijesti 15.09.2020.

SVEČANOST: Dodik i Vučić povodom Dana srpskog jedinstva ispred Hrama Hrista Spasitelja

ČITANJE: 8 minuta

Republika Srpska i Srbija obilježavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj praznik obilježava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta, a u Banjaluci je na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja održana svečana akademija “Pohvala srpskom narodu”.

U programu su učestvovali glumci iz Banjaluke i Beograda koji su govorili tekst iz drame “Solunci govore” nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka, prenio je RTRS.

Dodik: Sloboda – ključna riječ

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je poseban dan za Republiku Srpsku i Srbiju, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik na svečanoj akademiji “Pohvala srpskom narodu”.

– Ovo je jedinstven dan, kada smo se okupili u našem srpskom jedinstvu i našoj slobodi. Drago mi je što sam pripadao grupi ljudi koji su odlučili da obilježavamo ovaj dan – rekao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da se obilježava Dan srpskog jedinstva.

– Ključna riječ za srpski narod kroz istoriju je sloboda. Tu slobodu smo shvatali kao slobodu za druge, ne samo za sebe. Mislim da ovaj dan koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes. Naše jedinstvo je potrebno i danas. Mi smo jedinstven srpski narod na ovim prostorima – poručio je Dodik.

Istakao je da je ponosan što u ovom vremenu predstavlja srpski narod u BiH.

Naglasio je da nema naroda koji je više dao žrtava za slobodu od srpskog.

Vučić: Više od 10 odsto dobrovoljaca – Srbi zapadno od Drine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se srpski narod političkim sredstvima mora boriti za slobodu.

– Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Danas slavimo proboj Solunskog fronta. A među tim borcima bilo je više od 10 odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kada se suočavamo sa velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspjehe, moramo da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da se političkim sredstvima borimo za slobodu srpskog naroda – istakao je Vučić koji se video linkom obratio na Akademiji “Pohvala srpskom narodu” u Banjaluci.

Vučić je čestitao praznik narodu Srpske, Srbije i svim Srbima na svijetu.

– Možemo da osiguramo budućnost naše djece. Čestitam narodu Srpske, Srbije, i svim Srbima svijeta ovaj praznik, uz našu lijepu zastavu – istakao je on.

Cvijanović: Datum nije odabran slučajno

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije, rekla je na Svečanoj akademiji “Pohvala srpskom narodu” u Banjaluci predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– Naša namjera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gdje živi naš narod – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da današnji datum nije odabran slučajno.

– Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za opstanak srpskog naroda – izjavila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da je istorija pokazala da je borba za slobodu uvijek tražla veliku žrtvu.

– Niko nam je nije poklanjao, krv smo lili za nju. Najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima, već na političkoj sceni. Zato treba da imamo stabilno okruženje. Za Srpsku, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima. U Srpskoj nema nijedne zajednice u kojoj nije nešto izgrađeno od Srbije, i na to smo ponosni. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost – poručila je Cvijanović.

Cvijanović je poželjela Republici Srpskoj i Srbiji stabilan razvoj i da ovaj praznik, koji se prvi put obilježava ove godine, i u svim narednim godinama bude podsjetnik na velike žrtve iz prošlosti, ali i podsticaj za velike ciljeve koji se moraju ostvariti u budućnosti.

O junaštvu i nadljudskim podvizima srpske vojske, navela je ona, govori i to što je, u svom pobjedničkom pohodu, pod punom ratnom opremom i snažnim borbenim dejstvima, za samo 45 dana prešla više od šest stotina kilometara do Beograda i ostalih krajeva okupirane zemlje.

– Da smo i u tim, najtežim vremenima bili jedinstveni, svjedoče i brojni dobrovoljci iz Krajine, Like, Hercegovine, Podrinja i drugih krajeva zapadno od rijeke Drine, koji su se na početku rata priključili srpskoj vojsci i do samog kraja se borili u njenim redovima, rame uz rame sa sunarodnicima iz Šumadije, Mačve, Pomoravlja, Raške, Kosova, Metohije, kao i svih drugih dijelova Srbije – rekla je Cvijanović.

Vulin: Brinemo jedni o drugima

Izaslanik predsjednika Srbije Alksandar Vulin uručio je danas predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović replike ratnih zastava ispred Palate Republike, povodom Dana srpskog jedinstva.

– Јoš prije nekoliko godina na inicijativu predsjednika Vučića i Dodika počeli smo da obilježavamo zajedničke važne datume. Srbi s druge strane Drine, ili ma gdje živjeli, bliže su jedni drugima nego ikada. Brinemo jedni o drugima, vodimo računa. Nikada više nećemo biti sami, kakve god nas nesreće budu pogađale. Nikada više Srbija neće okrenuti glavu Srpskoj. U to nemojte sumnjati – poručio je Vulin.

On je istakao da Srbima više niko ne može da zabrani da budu jedinstven politički narod.

– Ne živimo u istoj državi, jer tako žele politički moćnici, ali nećemo se stiditi najvažnijih nacionalnih tema. Ponosan sam što sam ovdje u Banjaluci. Svim Srbima čestitam ovaj praznik, što vidim sve nas zajedno u boljoj i ljepšoj budućnosti – naglasio je Vulin.

Vulin je u ime predsjednika Srbije svim Srbima čestitao Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave.

Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin uručio je povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave predsjednici Republike Srpske replike ratnih zastava ispred Palate Republike.

Vulin je zastave uručio u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića.

Cvijanović i Vulin su u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića prethodno u Palati Republike razgovarali povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Na banjalučkim ulicama 500 zastava

Zbog Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banjaluci je svečano bilo tokom cijelog dana, ulice najvećeg grada Srpske okićene su sa 500 zastava.

Zastave Republike Srpske i Srbije vijore se širom gradova i opština u Srpskoj. Samo u Banjaluci 500 zastava krasi ulice i najvažnije institucije.

Ovaj datum koji je istovremeno i Dan proboja Solunskog fronta, dogovoren je kao zajednički datum Srbije i Srpske koji bi i u budućnosti trebalo da se obilježava, rekao je premijer Srpske.

Delegacija grada Trebinja položila je cvijeće na Spomenik oslobodiocima uz intoniranje himni Republike Srpske i Srbije. Na javnim ustanovama istaknute su zastave Srbije i Srpske.

Vijenci su položeni na Spomenik solunskim dobrovoljcima u Sokocu.

U Modriči su obilježene 102 godine od proboja Solunskog fronta, kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobjeda. U znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine, prvi put obilježen je i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

I Zvornik je obilježio Dan proboja solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva.

Na prijedlog gradonačelnika Brčkog Siniše Milića, u tom gradu okupili su se predstavnici svih političkih stranaka vladajuće većine, opozicije i sveštenstvo SPC. Očekuju da će jedinstvo srpskog naroda, ma gdje bio, ostati vječno, bez obzira na to ko bio vlast.

I opština Јezero slavila je Dan srpskog jedinstva. Načelnica opštine, Snežana Ružičić, rekla je da se nada da će Srbija i u budućnosti pomagati Јezeru, kao i do sada.

Podizanjem zastave Republike Srpske na jarbolu u centru Bijeljine, obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, pozvao je na jedinstvo.

Podsjećamo da je Vlada 10. septembra usvojila zaključak da ovaj dan bude obilježen na ovaj način.

Tom odlukom republički organi i jedinice lokalne samouprave obavezni su da obilježe ovaj dan uz isticanje zastave Republike Srpske.

Osim u Banjaluci, zajednički praznik Srpske i Srbije obilježen je i u ostalim gradovima i opštinama Srpske.

Karađorđević: Danas sam neizmjerno ponosan

Princ Filip Karađorđević čestitao je danas svim Srbima, ma gdje bili, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je u čestitki podsjetio da je na današnji dan srpska vojska, predvođena svojim vrhovnim komandantom, njegovim pradjedom, regentom Aleksandrom, probila Solunski front i, poput nezaustavljive plime, pohrlila u slobodu i slavu, ka svojoj domovini.

Princ Filip je naveo da “zajedno sa hiljadama neustrašivih srpskih ratnika, prestolonasljedniku Aleksandru pripada velika zasluga za stvaranje i održavanje Solunskog fronta, na kojem su srpske snage odigrale veoma važnu ulogu”.

On je istakao da je na to danas neizmjerno ponosan.

– Neka nas ovaj veliki dan za sva vremena nadahnjuje slobodarstvom, junaštvom i nepokorom, i neka je svim Srbima, ma gdje bili, srećan današnji praznik – Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave! Živjela Srbija! Živjela Srpska! – napisao je princ Filip na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine, 15. septembra 1918, u Prvom svjetskom ratu, probijen Solunski front.

(SB/banjaluka.net)