Vijesti 15.10.2020.

SVEČANOST: Otvoren Trg Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu

ČITANJE: 7 minuta

U opštini Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vulina i načelnika opštine Ljubiše Ćosića, večeras je svečano otvoren novoizgrađeni Trg Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM.

Dodik, Vulin i Ćosić su tom prilikom u osnovu budućeg spomenika Porodici na ovom trgu položili vremensku kapsulu, koja predstavlja zaveštanje pokoljenjima.

Otvaranju trga, između ostalih, prisustvovali su predstavnici Ambasade Srbije u BiH na čelu sa ambasadorom Aleksandrom Đorđevićem, srpski ministri u Savjetu ministara Staša Košarac i Vojin Mitrović, predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, narodni poslanici Miroslav Vujičić i Nataša Trifković Kulašinac, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, javnog i kulturnog života, te brojni građani.

Ceremonija otvaranja najvećeg trga na teritoriji grada Istočno Sarajevo počela je izvođenjem himne Republike Srpske “Moja Republika” i himne Srbije “Bože pravde”.

Donacija Vlade Srbije u iznosu od 1.000.000 evra, iz prvog kruga pomoći lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj u novembru 2017. godine, omogućila je Opštinskoj upravi da raspiše tender i zaključi ugovor za izgradnju Trga.

Trg se nalazi između Ulice vojvode Radomira Putnika i Spasovdanske ulice, naslanja se na Park Gavrilo Princip i obdanište “Patrijarh Pavle”, sadrži centralnu zonu koja je popločana kamenom i kombinacijom behaton ploče, a od nedavno je u funkciji fontana i javne česme, te su postavljene i klupe.

Završeno je i ozelenjavanje površina, sadnja zimzelenog i listopadnog drveća, kao i niskog i visokog rastinja na lokaciji Trga.

Centralno mjesto na trgu zauzeće spomenik Porodici u Istočnom Novom Sarajevu, koji će biti postavljen na Spasovdan 2021. godine, a biće izrađen od bronze i visok 3,20 metara.

Autor spomenika je akademski vajar Zoran Kuzmanović, koji je i autor brojnih spomenika od kojih se izdvaja spomenik Gavrilu Principu u opštini Istočno Novo Sarajevo i Beogradu, spomenik patrijarhu Makariju i Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu, te posljednje restauracije Beogradskog pobjednika na Kalemegdanu.

Dodik: Srbija nas doživljava kao dio sebe

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Novom Sarajevu da je novoizgrađeni Trg Republike Srbije rezultat inicijative koju je podržao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić da se u svakom gradu i opštini u Republici Srpskoj izgradi objekat koji će nositi naziv Republike Srbije.

Izrazivši zadovoljstvo što je izgrađen Trg Republike Srbije, Dodik je istakao da je to znak srpske sabornosti u Istočnom Sarajevu, gradu koji čini najhrabriji i najstradalniji dio srpskog naroda.

“Danas smo ovdje svi zajedno, imamo Republiku Srpsku i znamo da Srbima nema slobode bez države”, rekao je Dodik i dodao da je dovoljno otići samo par kilometara dalje i vidjeti kako Srbi nemaju slobode i kako su građani drugog reda.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da su institucije Srpske i Srbije zajedno sa rukovodstvom Istočnog Novog Sarajeva učestvovale u izgradnji vrtića, pozorišta, sportske dvorane, trga, puta ka Jahorini, bolnice…

Dodik je posebno zahvalio Vučiću na opredijeljenosti da pomogne srpskom narodu ma gdje živi.

“U Srbiji ima mnogo mjesta gdje treba uložiti, ali isto tako ovo je poruka da Srbija nas doživljava kao dio sebe”, istakao je Dodik.

Podsjećajući da je izgradnja Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu dio zajedničkog projekta Republike Srpske i Srbije da u svakoj od 63 opštine Srpske bude izgrađen objekat koji će nositi naziv Srbije, Dodik je dodao da nisu zaboravljene ni opštine u Federaciji BiH gdje većinski žive Srbi.

“Od Drvara, Grahova, Glamoča pomažemo i realizujemo određene projekte”, rekao je Dodik, navodeći da je u Drvaru Vlada Srbije, a na snovu odluke predsjednika Vučića, otvorila pogon preduzeća “Jumko”, u kom je zaposleno oko 100 žena.

Dodik se i ovom prilikom založio da građani Republike Srpske dobiju državljanstvo Srbije.

“Ostajemo ovdje, ali hoćemo da budemo državljani Srbije”, rekao je Dodik, ističući da nema bosanskih Srba, nego samo Srba.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da se i sam smatra građaninom Istočnog Sarajeva.

“Svi su dobrodošli u Istočno Sarajevo, ali ne treba zaboraviti da je ovo srpsko i srpski grunt”, naglasio je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će novi trg služiti svim generacijama stanovnika Istočnog Novog Sarajeva i biti na ponos svih koji tu žive.

“Neka žive Republika Srpska i Srbija kao države srpskog naroda, neka živi srpski narod u slozi gdje god bio”, poručio je Dodik.

Vulin: Srbija brine o vama

Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras u Istočnom Novom Sarajevu da je velika čast biti na mjestu koje se zove Trg Republike Srbije, ne zato što je Srbija dala milion evra za izgradnju, nego zato što na trgu stoje Srbi.

Na svečanosti otvaranja novoizgrađenog trga, Vulin je rekao da od 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao predsjednik Vlade Srbije pa do današnjeg dana, nijedan Srbin, nijedno selo, ma kako udaljeni bili od matice Srbije, nisu predaleko Srbiji, ni zaboravljeni.

“Od tada do danas Srbija je odvojila i svojim Srbima dala da pomogne, da vide da brine, da misli, da vodi računa kako žive i rastu blizu 74 miliona evra, a našoj voljenoj Republici Srpskoj 62 miliona evra”, rekao je Vulin, koji je i ministar odbrane u Vladi Srbije.

On je dodao da zbog toga što nijedno srpsko selo nijedan Srbin gdje god da živi nije daleko Vučiću, on nije više predsjednik samo Srbije nego je predsjednik svih Srba.

“Volja velikih sila, zla sudbina, pogrešne procjene, greške, kukavičluk naših ranijih rukovodstava učinili su da ne živimo zajedno, već da živimo u različitim državama, da ne možemo da kažemo da imamo samo jednu granicu, ali na nama je da učinimo da odmah sada možemo da kažemo da su Srbi jedinstven politički narod koji o svim najvažnijim nacionalnim pitanjima odlučuje jedinstveno i iz jednog mjesta, odlučuje sa svojim Beogradom”, istakao je Vulin.

Prema njegovim riječima, Srbi nemaju nikoga ko bi ih više volio i o njima više brinuo ili obradovao im se od majke Srbije.

“I tamo gdje nema svog profesora i svog učitelja, svog sudiju i policajca, tamo gdje ne piše i ne govori svojim jezikom i pismom, tamo nema niti sreće ni pravde za Srbe. Tako smo naučili, zato jedni u druge da se pogledamo, jedni na druge da se oslonimo, jedni o drugima da mislimo, da nam niko nije predaleko, da nije zaboravljen, da budemo jedinstven politički narod koji će o najvažnijim pitanjima svog nacionalnog bića i postojanja misliti isto”, dodao je Vulin.

On je poručio da srpsko jedinstvo mogu da naruše jedino sujete malih ljudi na visokim pozicijama.

“Tome nema i ne može biti mjesta i naučimo, braćo Srbi, jednom i za svagda, ne vjerujmo kad stranci tapšu po ramenu i govore da smo mnogo dobri kad izdajemo svoj narod i loše govorimo o njemu”, istakao je Vulin.

On je poručio da Srbi treba da vjeruju jedni drugima i sebi, jer ih niko više ne može voljeti više nego sami sebe.

“Građani Istočnog Novog Sarajeva, neka vam je srećan ovaj trg i svaki put kad pređete preko njega pomislite i znajte vaša Srbija voli vas, misli na vas, brine o vama”, poručio je Vulin, kojem je potom načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić uručio Povelju opštine, najveće opštinsko priznanje.

Novoizgrađeni Trg Republike Srbije u opštini Istočno Novo Sarajevo otvoren je večeras u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vulina i načelnika opštine Ljubiše Ćosića.

(Srna)