Sport 26.05.2022.

SVEČANOST: U Banjaluci otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu

ČITANJE: 4 minute

Spektakularnom ceremonijom na rijeci Vrbas, pored tvrđave Kastel u Banjaluci, večeras je otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu.

Takmičenje će naredna tri dana biti održano na Vrbasu, a završeno 1. juna na Tari u Foči, a okupiće 62 tima iz 22 zemlje, prenosi RTRS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je večeras kod banjalučke tvrđave Kastel Svjetsko prvenstvo u raftingu.

“Divno je biti večeras ovdje. Ovakva sportska takmičenja su dokaz da je Banjaluka bila, ostala i biće grad sporta. Ponosan sam što se Svjetsko prvenstvo u raftingu održava u Republici Srpskoj, na našim prelijepim rijekama Vrbasu i Tari”, napisao je Dodik na Tviter nalogu.

Plamen upalila Slađana Golić

Prvenstvo je zvanično otvorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a rafting plamen upalila je proslavljena košarkašica Slađana Golić.

“I ovo večeras je dokaz da radimo odgovorne poslove kako bismo sačuvali mir i stabilnost, a to se može uraditi samo saradnjom među ljudima i među narodima. Republika Srpska i Banjaluka su ponosni na ovaj događaj, na Rafting klub Kanjon, na sve one koji su dali doprinos da ovo takmičenje ima tradiciju. Vama koji ste došli iz daleka i iz blizine želim sve najbolje i da proglasim ovo prvenstvo otvorenim”, naveo je Dodik.

Tokom devedesetominutnog programa veliki broj gledalaca koji se okupio na obali Vrbasa, uživao je u ovom istinskom sportsko-scensko-muzičkom spektaklu koji je priredio tehnički organizator šampionata Rafting klub Kanjon.

Između ostalog na rijeci Vrbas bila je postavljena platforma sa zastavama svih zemalja učesnica, njih 22, a iznad korita rijeke Vrbas bilo je 12 sajli na kojima su bile ribe u bojama zastava učesnica.

Gost svečanog otvaranja bila je najveća muzička zvijezda Banjaluke i predstavnica BiH na pjesmi Evrovizije Marija Šestić koja je izvela svoju evroviozijsku numeru “Rijeka bez imena” u haljini dugoj više od 20 metara.

“Dobro došli na otvaranje 19. IRF Svjetskog prvenstva u raftingu, dobro došli u Banjaluku i dobro došli na naš Vrbas. Ponosni smo što po drugi put Rafting klub Kanjon ima to zadovoljstvo da organizuje Svjetsko prvenstvo u raftingu, prvi put u R-4 kategoriji i drago nam je da možemo reći da smo organizacijom ovog prvenstva jedini u svijetu uspjeli da organizujemo rafting takmičenja na svim nivoima i u svim kategorijama”, kazao je između ostalog Aleksandar Pastir, direktor trke SP u raftingu.

Predsjednik Svjetske rafting federacije Džozef Vilis Džons je naglasio da su iza cjelokupnog svjetskog sporta, pa tako i raftinga izuzetno teške godine zbog pandemije virusa korona a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković naveo je da je ponosan što je najveći grad Srpske uz Foču domaćin ovog velikog takmičenja.

“Danas svi zajedno možemo da budemo ponosni što smo domaćini nečega što nije lokalnog, balkanskog ni evropskog, nego svjetskog nivoa. Svima vama koji ste ovdje, želim da se ugodno osjećate u najljepšem gradu, u gradu koji ima dušu, koji zna šta je sport, u kojem gostuju velikani. Srećan je i ponosan onaj grad koji ima ovakvu rijeku, ovakve ljude ali i ovakve goste”, rekao je Stanivuković.

Domaćin drugog dijela šampionata biće Opština Foča, a na rijeci Tari odvijaće se posljednja disciplina Svjetskog prvenstva spust koji je na programu 1. juna.

Filmovi o Rafaelu i Branki

Tokom otvaranja Svjetskog prvenstva pušteni su kratki filmovi o Rafaelu Galu i Branki Štulić. Galo koji je preminuo prošle godine bio je predsjednik Svjetske rafting organizacije i veliki prijatelj Rafting kluba Kanjon i Banjaluke.

Branka Štulić je bila vječni kapiten ženske posade Rafting kluba Kanjon, a tragično je nastradala na Evropskom prvenstvu u italijanskom Val di Soleu. Ove godine, tačnije 10. juna navršiće se 12 godina od njene smrti.

Zemlje učesnice

Na Svjetskom prvenstvu u raftingu nastupa 61 tim iz 22 države. Zemlje učesnice su: Argentina, Australija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kostarika, Hrvatska, Češka Republika, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska, Indonezija, Japan, Kazahstan, Mongolija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Letonija, Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina.

(SB)

Oznake: Rafting