Vijesti 29.01.2022.

SVEČANOST: Uručene svetosavske nagrade za 42 istaknuta nastavnika

ČITANJE: 3 minute

Na svečanoj akademiji u Banjaluci pod nazivom “Naši učitelji – U podvizima ka dobru” u petak uveče su uručene svetosavske nagrade za 42 istaknuta nastavnika osnovnih i srednjih škola i vaspitača u Srpskoj za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika u protekloj školskoj godini.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da se Savindan obilježava svečano, u duhu svetosavlja, zahvaljujući prosvjetnim radnicima, a svjesni njihove ogromne odgovornosti i zasluga koje imaju za cjelokupni razvoj društva.

– Oni već znaju da svaki novi dan jeste mogućnost da učinimo napredak u razvoju našeg obrazovnog sistema. Ipak, obrazovanje bez vaspitanja bilo bi nesvrsishodno ako se zapitamo šta nam je osnovni cilj”, rekla je Trivićeva na svečanoj akademiji.

Ona kaže da je cilj da se vaspitno-obrazovnim procesom, na svim nivoima, dobiju ne samo obrazovani i sposobni građani koji će, predano radeći svoje poslove doprinositi razvijanju društva, već i dobri i porodični ljudi koji će svojim primjerom da pokazuju šta su osnovne moralne vrijednosti društva u cjelini.

Trivićeva je novinarima, nakon akademije, rekla da je ovo samo dio najvrednijih i najboljih prosvjetnih radnika, budući da je teško praviti razliku među onima koji su najbolji i onima koji su odlični u svom poslu.

– Ove godine izabrali smo 42 nagrađena vaspitača, učitelja, nastavnika koji su višegodišnjim radom, sa više od 15 godina, doprinijeli razvoju obrazovanja Republike Srpske, obrazujući našu djecu, ali isto tako još mnogo važnije, vaspitajući i spremajući ih jednostavno za život nakon škole – rekla je Trivićeva.

Ona ističe da Ministarstvo ove godine veliki akcenat stavlja na vaspitnu ulogu škole, jer prosvjetni radnici čine neizostavnu kariku u odrastanju svakog čovjeka.

Nagrađena učiteljica Vesna Zekanović iz Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora rekla je novinarima da je Svetosavska nagrada veliki ponos, nagrada srca i duše.

– Ovo nije nagrada jednog projekta, jednog takmičenja, ovo je nagrada koja nam kaže da nismo skrenuli sa Savinog puta, da se krećemo njegovim stopama. Sigurno je danas Sveti Sava ponosan na nas, kao što smo i mi ponosni što možemo da predstavljamo njega – rekla je Zekanovićeva.

Dobitnik Svetosavske nagrade, profesor matematike u Srednjoškolskom centru “Јovan Cvijić” u Modriči Anđelko Starčević izjavio je da je velika sreća i čast dobiti nagradu koja nosi ime prvog srpskog prosvjetitelja.

Starčević je rekao da za postignute rezultate čovjek mora uložiti puno truda i rada, ali mora biti izuzetno strastven prema poslu kojim se bavi i mora to istinski voljeti.

– Ova nagrada, imenovana po prvom srpskom prosvjetitelju, podsticaj je svim dobitnicima da nastave tim putem i usavršavaju se u svom radu. Nadam se da će tako i biti – dodao je Starčević.

Svetosavske nagrade dobilo je sedam vaspitača iz predškolskih ustanova, 24 nastavnika razredne i predmetne nastave u osnovnim školama, te 11 profesora srednjih škola u Srpskoj.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, ovogodišnjim dobitnicima dodijeljena je na manifestaciji koja je upriličena u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

(Srna/SB)