Svijet 13.01.2023.

Švedska ambasadorka u Hrvatskoj: Nije isključen rat Rusije i NATO-a

ČITANJE: 1 minuta

Ne može se isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-a, kazala je danas u Zagrebu švedska ambasadorka Diana Madunic, čija zemlja ovo polugodište predsjedava EU.

“Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bi trebalo da zaboravimo da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-a i Rusije”, kazala je Madunic predstavljajući prioritete švedskog predsjedanja, pri čemu su bezbjednost i jedinstvo Unije među najvažnijima.

S prvim danom 2023. Švedska je od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Savjetom EU na koje će uveliko uticati ruski rat protiv Ukrajine i njegove posljedice za Evropu. Madunic je rekla da će se Stokholm koncentrisati na to da sačuva ujedinjenu Evropu protiv Rusije.

“Bez jedinstva postajemo slabiji, a to ide u korist Putinu”

“Moramo im (Ukrajini) nastaviti pružati političku, privrednu, vojnu, humanitarnu pomoć i pomoć u rekonstrukciji”, naglasila je.

“To će nam biti najveći i najvažniji prioritet. Mi vjerujemo da je jedinstvo naša snaga, bez njega postajemo mnogo slabiji, što ide u korist (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u ovom ratu”, kazala je, prenosi Index.