ŠVEDSKA BI MOGLA OSTATI IZOLOVANA OD OSTATKA SKANDINAVIJE: Susjedne države odbijaju otvoriti granice

Uskraćivanje Šveđanima slobode kretanja preko granica nordijskih država koje se oporavljaju od pandemije koronavirusa predstavljalo bi političku odluku za koju nema opravdanja u zdravstvenoj situaciji, kazala je u utorak švedska ministrica spoljnih poslova Ann Linde.

U periodu kada brojne evropske države traže način kako smanjiti restrikcije pri putovanjima tokom ljeta, u nordijskoj regiji su zabrinuti da bi dopuštanje ulaska turistima iz Švedske moglo povećati rizik od širenja zaraze.

Više od četiri hiljade Šveđana umrlo je od zaraze koronavirusom što je gotovo četiri puta više nego u svim drugom nordijskim državama zajedno. Ministrica Linde ističe pak kako je epidemija najviše pogodila glavni grad Stockholm dok su južni dijelovi zemlje poput regije Skane imali znatno manje problema.

Mediji u Švedskoj upozorili su kako bi se Šveđani mogli suočiti sa svojevrsnom izolovanošću dok budu putovali ili se odmarali kako u susjednim nordijskim državama tako i drugdje u Evropi.

Veliki je publicitet dobila vijest da Cipar neće dopustiti direktne letove iz Švedske nakon 9. juna kada ta zemlja otvara svoje granice dok će letovi iz Norveške, Danske i Finske biti odobreni.

Švedski javni servis SVT to je objavio uz naslov “Šveđani pod zabranom nakon što se Cipar otvori”.

Švedska nije zatvorila svoje granice prema susjednim državama i odlučila se protiv uvođenja strogih mjera ograničenja kakve su uvele susjedne nordijske zemlje. U Švedskoj su svo vrijeme epidemije ostavili otvorenima većinu škola, barova i restorana.

Ministrica Linde je podsjetila kako je i Evropska unija istakla da ne bi trebalo diskriminisati niti jednu državu kada se granice otvore.

“Ovo je veoma komplikovano pitanje, a ja mislim da političari u svim državama trebaju sagledati dugoročne učinke prije nego što donesu odluke koje bi bile jasno politički motivisane”, kazala je švedska ministrica.

Vlada Danske u pregovorima je sa susjednim državama o otvaranju granica i očekuje se kako će svoj plan o tome objaviti ove sedmice.

“Naravno da ne mislim kako bi trebali sačekati s otvaranjem granice prema Njemačkoj dok ne budemo mogli opravdati otvaranje granice sa Švedskom”, kazao je lider danske opozicione Liberalne stranke Jakob Elleman-Jensen ranije ovog mjeseca.

Poručio je kako bi Šveđani jednostavno trebali ostati u svojoj zemlji ukoliko je to potrebno iz zdravstvenih razloga čak i nakon što se granica s Njemačkom otvori.

Norveška takođe razmatra moguće ukidanje ograničenja za putnike iz drugih nordijskih država dok će Finska kontrole na svojim granicama zadržati do 14. lipnja. Ministrica unutarnjih poslova te zemlje Maria Ohisalo najavila je ovog mjeseca kako bi ograničenja mogla biti ukinuta za neke susjedne zemlje, ali je pri tom epidemiološku sliku Švedske opisala kao “zabrinjavajuću”.

Švedska je vlada savjetovala svoje građane da ne putuju u inostranstvo barem do 15. jula osim ukoliko to nije apsolutno nužno.

(Agencije)

Milenko Đaković prelazi u Demos?

Milenko Đaković, gradonačenik Prijedora, mogao bi vrlo brzo da pojača redove Demosa kojeg u ovom gradu predvodi Tomislav Prpos, sa kojim ima dugogodišnju saradnju. Đaković je nezadovoljan odnosima u Prijedorskom DNS, gdje je izvjesno da bi kandidat za gradonačelnika Prijedora mogao biti Zlatko Ritan, kadar Nenada Nešića, koji ima zadatak da ukloni kompletnu staru strukturu

Ovo su tri moguća scenarija pada globalnog turizma

Nedavno istraživanje UN pokazalo je da bi pandemija Covid-19 mogla koštati globalni turizam do 3,3 biliona dolara ukoliko taj sektor ostane “stopiran” ili usporen na godinu dana, zbog mjera uzrokovanih korona virusom. Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) razmotrila je tri moguća scenarija za ovu industriju, piše Telegraf. Ako mjere karantina traju četiri

Virus korona potvrđen kod još 39 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 297 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 39 osoba u Republici Srpskoj. 37 osoba je iz Republike Srpske,

ŠEFICA ECB: Svjetska ekonomija će se orijentisati ka ekologiji i numerizaciji

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa “dubinski će promijeniti” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard. Transformacija evropskih ekonomija je već “latentno prisutna”, rekla je Lagardova, prenosi Tanjug. – Kada je riječ

DOGOVOR U PDP: Stanivuković kandidat, Trivićeva nosilac liste

Draško Stanivuković biće kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, potvrdio je danas na konferenciji za novinare predsjednik ove stranke Branislav Borenović. Kako je banjaluka.net objavio u četvrtak, predsjedništvo je odlučilo da Stanivuković bude kandidat, a Borenović je rekao da je to dogovor koji su zajedno postigli Stanivuković i Jelena Trivić, te da SNSD “nije uspio da

U toku priprema čelične konstrukcije za novi most

Izrada čelične konstrukcije za novi most u Toplicama napreduje odličnom dinamikom, a očekuje se da bi montaža mogla početi krajem avgusta ili početkom septembra, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Čelični nosači su u završnoj fazi, izvršeno je probno sklapanje elemenata na licu mjesta. Preostaju radovi na antikorozivnoj zaštiti i lakiranju, a

BUDVA: Deset puta manje turista uprkos nezapamćeno niskim cijenama

U Budvi je desetak puta manje turista nego prošle godine, uprkos tome što cijene odmora tamo nisu bile niže u proteklih deceniju i po. Plaže su poluprazne i vikendom, ima dovoljno parking mjesta, pa svi koji odmaraju kažu da je to pravi doživljaj, pišu podgoričke “Vijesti”. List navodi da bi ovogodišnja parola budvanskih hotelijera mogla