Svijet 30.09.2022.

ŠVEDSKA I DANSKA SE OBRATILE UN: Gas curi u Baltik zbog aktiviranja više stotina kilograma eksploziva

ČITANJE: 1 minuta

Sabotaže na plinovodima ispod Baltičkog mora “vjerojatno su posljedica aktiviranja nekoliko stotina kilograma eksploziva”, saopćile su Danska i Švedska u pismu Ujedinjenim narodima.

Norveški istraživači su danas objavili kartu na kojoj predviđaju da će ogromna količina metana koja je iscurila iz oštećenih plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 “putovati” duže vrijeme Baltičkim morem.

Skandinavski seizmolozi su zabilježili eksplozije koje su prethodile curenju. Prva eksplozija zabilježena je rano u ponedjeljak jugoistočno od danskog otoka Bornholma. Druga, jača eksplozija sjeveroistočno od otoka te noći bila je jednaka potresu magnitude 2,3 stepena Rihterove skale.

Moskva je zatražila hitan sastanak u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o plinovodima i pozvala na temeljitu međunarodnu istragu kako bi se procijenila šteta na plinovodima, koji prenose plin iz Rusije u Europu. Rusija kaže da sve to izgleda kao teroristički napad, vjerojatno izveden na državnom nivou.

Ovosedmična sabotaža na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2 izazvala je dva curenja metana kod Švedske, uključujući jedno veliko iznad Sjevernog toka 1 i manje iznad Sjevernog toka 2, te dva curenja uz dansku obalu, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Sjeverni tok