Svijet 21.09.2020.

ŠVEDSKA NA PRAGU ZAUSTAVLJANJA EPIDEMIJE: “Imunitet krda” efikasan metod u borbi sa koronom?

ČITANJE: 1 minuta

Jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa Kim Snepen smatra da je Švedska na pragu zaustavljanja epidemije, jer je postigla dovoljno visok nivo “imuniteta krda” na virus korona među svojom populacijom.

Iako epidemija nije dostigla klasičnih 60 odsto populacije, Snepen smatra da je to dovoljno da se zaustavi novi talas epidemije.

– Postoje naznake da su Šveđani stekli dovoljan nivo imuniteta na virus, koji je, zajedno sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi, dovoljan da obuzda njegovo širenje – navodi Snepen za danski list “Politiken”.

Švedska ima prosjek od 23 slučaja novozaraženih na milion stanovnika u posljednjih sedam dana, dok je Danska imala 61 slučaj novozaraženih na milion stanovnika.

Snepen napominje da je Švedska pretrpjela znatno veću stopu smrtnosti od kovida 19, odnosno da ima 5.900 preminulih, u odnosu na 635 u Danskoj.

– To je cijena koju su platili. Sa pozitivne strane gledano, oni su možda gotovi sa epidemijom – navodi Snepen.

U ranije objavljenoj studiji profesor Toma Briton sa univerziteta u Stokholmu procijenjuje da se puni “imunitet krda” može postići i sa 43 odsto populacije koja je razvila imunitet na zarazu, što je znatno niže od klasičnih 60 do 70 odsto koje priznaje epidemiološka struka, prenose mediji.

Sve više dokaza sugerše da je Agencija za javno zdravstvo u Švedskoj možda bila u pravu pri biranju strategije kontrolisanog razvoja kolektivnog imuniteta, navodi i profesor biomedicine na Univivezitetu Arhus Soren Ris Paludan.

Švedsku strategiju stvaranja “imuniteta krda”, koja je rezultirala sa više od 88.000 slučajeva zaraze i čije se brojke polako smanjuju još od juna, kritikovali su medicinski stručnjaci i političari, upozorivši da se rizik novih žarišta u Švedskoj ne može odbaciti.

(Srna)