Svijet 19.06.2024.

Švedski parlament odobrio kontroverzni vojni sporazum sa SAD

ČITANJE: 1 minuta

Švedski parlament juče je odobrio kontroverzni sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Sporazum reguliše specifične uslove američke vojne prisutnosti u Švedskoj.

Švedska televizijska kuća SVT citirala je ministra odbrane Påla Jonsona koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uslove za američku podršku tokom krize ili rata, prenosi Index.

Odbrambeni pakt Stokholma i Vašingtona

U prosincu su Stokholm i Vašington dogovorili odbrambeni pakt kojim se američkim vojnicima dopušta korištenje 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum dopušta raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i sprovođenje vježbi.

Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi razmještanjem nuklearnog oružja. Švedska vlada saopštila je da je utvrđen stav Stokholma o zabrani prisutnosti nuklearnog oružja u zemlji tokom mira dobro poznato i da se poštuje.

Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, podnijela je zahtjev za članstvo u NATO-u zajedno sa susjednom Finskom pridružila se zapadnom obrambenom savezu 7. marta.

Oznake: SAD, Švedska, vojska