Svijet 30.01.2023.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U BEČU Kosovo i Metohija – mjesto zavjeta i žrtve za Srbe

ČITANJE: 1 minuta

U organizaciji Eparhije austrijsko – švajcarske, Srpske opštine Sveti Sava u Beču sinoć je održana „Svetosavska akademija“.

Kosovo i Metohija za srpski narod nije samo obična teritorija i geografija, već prije svega mjesto zavjeta, gdje su Srbi krvlju i žrtvama potvrdili svoj zavjet sa Bogom i u svakoj generaciji ga obnavljali, poručio je NJegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije na Svetosavskoj akademiji u Beču.

Vladika je, u besedi na Svetosavskoj akademiji u organizaciji Srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u Beču, podsjetio na svetosavski zavjet srpskog naroda, ističući da su taj zavjet i predanje Svetom Savi omogućili srpskom narodu da vekovima preživi, piše infobijeljina.com.

Među gostima na Svetosavskoj akademiji bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, ambasador i stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

“Srpska pravoslavna crkva je veoma značajna za Srbe u Austriji, a poseban značaj ima za sve naše ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanje vjere, tradicije i duha Svetog Save”, rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Vladika austrijsko-švajcarski Andrej je pozdravio okupljene i uputio riječi podrške Srbima na Kosmetu.

Svetosavsku akademiju organizovala je Srpska pravoslavna opština Sveti Sava u Beču.

Kroz program Svetosavske akademije, večeras je vodila glumica Olga Odanović, koja je rekla da joj je zadovoljstvo da po prvi put vodi takvou manifestaciju, posvećenu Svetom Savi.