Vijesti 15.01.2016.

Svi bi da se “ogrebu” o gradsku kasicu!

ČITANJE: 3 minute
rok simfonija
Grad će ove godine finansijski potpomoći 26 kulturnih manifestacija sa 141.000 KM. Opšti je zaključak da je sam kalendar godinama siromašan, a postavlja se i pitanje ko to i na osnovu čega dospijeva na listu, a ko nema šanse da se “ugura”.

Ove godine najveću pomoć će sudeći po kalendaru dobiti Međunarodni festival pozorišta za djecu, „Kočićev zbor” i Teatar fest “Petar Kočić” – po 9.000 KM. “Demofest” će dobiti 5.000, “Dukatfest” 3.000, a “Dječje carstvo” 4.000 KM.

Da je potrebna podrška kulturnim manifestacijama, niko ne spori, ali ima i onih koji su mišljenja da kalendaru treba ozbiljnije pristupiti, te da tu ima mjesta za neke druge kulturne događaje, a da neke treba izbaciti. Iz Gradske uprave su još prošle godine najavljivali da bi trebalo da bude urađena revizija svih manifestacija koje su od značaja za grad i koje na osnovu toga dobijaju neka sredstva i beneficije.

Pojačati promociju

Odbornik SDS-a Mladen Kajkut, član Savjeta za kulturu, kaže da se suzdržao prilikom glasanja za podršku ovom kalendaru, ali samo zbog “Zimzograda” za koji kaže da grad nema nikakvog interesa da ga podržava. Uz to, Kajkut smatra da su sam kalendar, ali i kulturna ponuda Banjaluke katastrofalni za grad ove veličine.

– Smiješno je da se priča o nekom kulturnom životu grada. Ovo ne znači da ja imam nešto protiv ljudi koji su na vlasti, ali svako vidi da je ponuda na niskim granama. Prezentujemo turizam raznih gradova regiona dok je prezentacija naših kulturnih događaja slaba. Vjerujem da ima dosta drugih manifestacija koje su zaslužile da se nađu na listi. Treba, ipak, imati na umu da je 2009. bilo dvostruko više novaca za ove namjene. Žalosno je to što očigledno u gradu nisu svjesni da se štedi kad se ima – priča za Press Kajkut.

On smatra da bi grad trebalo bolje da promoviše značajnije kulturne događaje. Navodi primjer koncerta Banjalučke filharmonije, koji bi trebalo promovisati kao top-događaj.

Promjenljivi kriterijumi

S druge strane, kalendarom nije posebno zadovoljan ni vlasnik “Kvin estrade” Zoran Đurić, koji organizuje mnoštvo muzičkih i kulturnih događaja u gradu. Iako je njegova manifestacija “Oskar popularnosti”, koju organizuje već 19. godinu, bila na listi 2014. u 2016. je ne pominju, po svemu sudeći jer nije “dovoljno kulturna” da bi bila na listi. Na “Oskaru popularnosti” nastupaju, između ostalih, i neki od najpoznatiji turbo-folk muzičara, a već godinama je jedna od medijski najpropraćenijih, ali i najposjećenijih manifestacija koja redovno puni dvoranu „Borik”. Dok jedni pozdravljaju odluku grada da je ne uvrsti na listu (iako nije poznato zašto je ponekad stave, a ponekad izbace), Đurić smatra da je ovaj muzički šou donio veću reklamu i popularnost Banjaluci nego neki drugi muzički i kulturni događaji.

– Ovo je vrlo ozbiljan događaj i nije ga tako lako organizovati kako se nekom čini. Ne razumijem zašto nismo na listi, ali valjda je to zbog tih nekih njihovih kriterijuma. Dobio sam uvjeravanja od predstavnika grada da će oni podržati ovu manifestaciju, ali i “Dane piva” koje organizujem – ispričao je Đurić za Press.

Prvo „Oskar” pa balet

“Oskar popularnosti” je proteklih nekoliko godina održavan 3. marta, ali ove godine u “Kvin estradi” taj datum odvojili su za balet “Labudovo jezero” Carskog ruskog baleta, dok će “Oskar” biti održan dan ranije. Imena izvođača još nisu poznata, ali program bi trebalo da bude poznat za desetak dana.

(Press)