Vijesti 15.12.2022.

Svi sindikati u institucijama BiH Savjetu ministara u petak predaju Kolektivni ugovor

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je objavljeno da će se povećati osnovica za obračun plata zaposlenim u institucijama BiH, čime će plate izabranim i imenovanim licima biti povećane za oko 1.000 KM, kako nezvanično saznaje Banjaluka.net, u petak će predstavnici svih sindikata koji predstavljaju radnike u institucijama BiH, nakon što su poslije dugo vremena našli zajednički jezik, u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu poslodavcu, Savjetu ministara BiH, predati Kolektivni ugovor.

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, Savez sindikata policijskih organa u BiH i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje usaglasili su tekst Kolektivnog ugovora.

Pored potpisivanja, instistiraće i dalje, kako saznajemo, na izmjeni Zakona o platama i naknadama u Institucijama BiH, kako bi se imenovana i izabrana lica izdvojila iz pomenutog Zakona, i to posebno nakon što se pojavio novi Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH.

Treba podsjetiti da da je BiH jedina zemlja u Evropi u kojoj zaaposleni u državnim institucijama nemaju potpisan Kolektivni ugovor,

(Z.M)

Oznake: institucije BiH