Politika 09.06.2021.

„SVI ZNAMO KO JE BIO ĐAVO“: Vučić oštro odgovorio ambasadorima Hrvatske i BiH na sjednici Savjeta bezbjednosti UN

ČITANJE: 2 minute

I pored protivljenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ambasador BiH u UN Sven Alkalaj sinoć se ipak obratio na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

U veoma ostrašćenom govoru, koji nije dobio zeleno svjetlo Predsjedništva BiH, poručio je da je BiH srećna zbog doživotne kazne zatvora koja je u Hagu danas izrečena bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću, koga je nazvao „balkanskim kasapinom“.

Nakon njega, obratio se stalni predstavnik Hrvatske pri SB UN, ambasador Ivan Šimonović, koji je takođe pozdravio doživotnu robiju za Mladića, uz opaksu da je bio u pitanju sam „đavo“. Šimonović je istovremeno optužio Srbiju za nesaradnju s Haškim tribunalom, zastrašivanje svjedoka, rekavši da Hrvatska radi na pronalaženju nestalih osoba, svojih državljana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ali da Srbija nije mnogo zainteresovana za saradnju, prenosi “Srpskainfo”.

Na izlaganje Alkalaja i Šimonovića reagovao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je prisutne upozorio da je dobio pismo od Milorada Dodka u kome se navodi da Alkalaj ne govori u ime BiH, nego da iznosi svoje privatne stavove. Ne ulazeći u unutrašnje razloge u BiH, naglasio je da nije lijepo to što je Alkalaj na ružan način govorio o pripadnicima drugih naroda u BiH.

U izlaganju hrvatskog ambasadora, Vučiću je zasmetalo pominjanje đavola.

– U ovom dijelu Evrope postojalo je samo jedno mjesto na kome je bio koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu. To malo mjesto zove se Jasenovac. Dakle, svi znamo ko je bio Đavo. Da ne idemo dalje u istoriju – poručio je Vučić.

Kada je riječ o navodnim naporima Hrvatske u pronalaženju nestalih osoba, Vučić je pred Savjetom bezbjednosti skrenuo pažnju na ono što je ambasador Šimonović izostavio da kaže.

– Hrvatski predstavnik je zaboravio da vam kaže da ima više nestalih Srba nego Hrvata. Uvijek to zaboravi da kaže. A to je podatak Crvenog krsta Hrvatske, a ne Srbije – rekao je Vučić, nakon čijih riječi je okončana sjednica Savjeta bezbjednosti UN na temu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a povodom presude Ratku Mladiću.

(N.S)