Politika 24.12.2018.

Svih devet bivših delegata Vijeća naroda RS zatražilo “bijeli hljeb”

ČITANJE: 1 minuta

Svih devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske koji imaju pravo na “bijeli hljeb”, zatražili su isplatu te naknade u idućih šest mjeseci. Po tom osnovu iz Budžeta RS biće isplaćeno više od 160.000 KM.

“Pravo na ‘bijeli hljeb’ ima devet delegata iz saziva 2014-2018. godina, koji su blagovremeno podnijeli zahtjev Administrativnoj komisiji Vijeća naroda Republike Srpske”, rekli su u Vijeću naroda.

Dodali su da su “bijeli hljeb” zatražili delegati SDS-a Lazo Marić i Goran Milošević, SDA Mujo Hadžiomerović i Kemo Čamdžija, PDP-a Milan Đukić, Stranke za BiH Elvedin Hamzić, SDP-a Enes Suljkanović, HSP-a Željko Stipić i HDZ-a Pero Josipović, piše portal “capital.ba”.

“Administrativna komisija će na sjednici razmatrati podnesene zahtjeve, te nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju donijeti odluku koji delegati ostvaruju pravo na platu u trajanju od šest mjeseci, nakon prestanka funkcije”, rekli su u Vijeću.

S obzirom da prosječna plata delegata u Vijeću naroda Republike Srpske iznosi oko 3.000 KM, “bijeli hljeb” će, ukoliko ga svih devet delegata bude koristilo šest mjeseci, iz budžeta “izvući” 162.000 KM.

Nakon izbora 2014. godine, “bijeli hljeb” je u Vijeću naroda RS tražilo više delegata nego ove godine, te je tada za te namjene potrošeno 528.317 KM.

(Capital.ba)