Vijesti 06.05.2020.

SVIJET STRAHUJE: Otkriven novi soj korona virusa koji je mnogo zarazniji od onog iz Vuhana, širi se preko Amerike

ČITANJE: 2 minute

Korona virus koji se pojavio u Vuhanu u Kini pre više od četiri meseca je mutirao, a novi, dominantni soj koji se širi preko Sjedinjenih Američkih Država izgleda da je još zarazniji, otkrila je nova studija

Novi soj koji se pojavio u Evropi početkom februara, pre nego što je krajem marta migrirao u druge delove planete, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kanadu, postao je dominantan soj virusa širom sveta, napisali su istraživači iz Nacionalne laboratorije Los Alamos u izveštaju koji je objavljen na na BioRxiv, veb stranici na kojoj naučnici objavljuju radove koji još nisu revidirani.

Ako korona virus tokom leta ne nestane poput sezonskog gripa, mogao bi dodatno da mutira i potencijalno ograniči efikasnost vakcina protiv korona virusa koje razvijaju naučnici širom sveta. Pored toga, ovaj soj može ljude da učini ranjivijima na drugu infekciju, upozoravaju istraživači.

U studiji je takođe otkriveno da je novi soj zarazio mnogo više ljudi od ranijih sojeva koji su došli iz Vuhana, epicentra epidemije korona virusa.

Ovaj soj je prevladao u nekim državama za samo nekoliko nedelja, te je njegova dominacija nad svojim prethodnicima pokazatelj da je soj zarazniji, navodi se u izveštaju. Za sada ne postoji podatak koji pokazuje nivo zaraznosti dominantnog soja korona virusa.

Istraživanje se u velikoj meri temelji na genetskom nasledstvu ranijih sojeva.

Istraživači iz Los Alamosa, uz pomoć naučnika sa Univerziteta Duke i Univerziteta Šefild u Engleskoj, analizirali su na hiljade sekvenci korona virusa koje je prikupila Globalna inicijativa za dijeljenje podataka o gripu, organizacije koja promoviše brzo deljenje podataka o svim virusima gripa i korona virusa. Do danas su istraživači identifikovali 14 mutacija.

– Priča je zabrinjavajuća jer vidimo kako se mutirani oblik virusa vrlo brzo pojavljuje i tokom marta postaje dominantna pandemijska forma. Kad virusi sa ovom mutacijom uđu u populaciju, veoma brzo počinju da preuzimaju lokalnu epidemiju, pa su i oni prenosivi, saopštila je Bet Korber, biolog iz Los Alamosa u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

Ipak, ona napominje da koliko god je ova vest teška, ne treba da se obeshrabrimo.

– Naš tim na LANL-u je uspeo da dokumentuje ovu mutaciju i njen uticaj na prenos samo zbog velikog globalnog napora kliničara i eksperimentalnih grupa koje nove sekvence virusa čine dostupnima najbrže što mogu. Molimo vas, budite entuzijastični znajući da je globalna naučna zajednica u ovome i mi sarađujemo na načine koje nikad nisam videla za ovih 30 godina koliko radim kao naučnik – istakla je.

(Telegraf.rs)