Biznis 15.11.2015.

Svijet u čudu: Zar i oni štede?

ČITANJE: 1 minuta
Svajcarska
Švajcarci, pogođeni jakim frankom i primorani na štednju, smanjiće budžet za ovogodišnje božićne praznike, navodi se u stidiji konsultantske kuće Ernst i Jang.

Za božićne poklone građani Švajcarske ove godine prosječno će izdvojiti 275 franaka (254,8 evra), za razliku od prošlogodišnjih 289 franaka, prenosi švajcarski list 20 minit.

Studija takođe otkriva da svaki četvrti Švajcarac ne namjerava da za novogodišnje praznike potroši više od 100 franaka.

Polovina ispitanika će, ipak, za tu namjenu izdvojiti više od 200 franaka, ali je ta stopa prošle godine iznosila 61 odsto.

Nedavne odluke švajcarskih kompanija da preduzmu mjere štednje i smanje zaposlenost zabrinule su mnogobrojne zaposlene u Švajcarskoj, konstatuju u EY.

Ovakva nesigurnost među građanima dovodi do pada potrošnje i ograničavanja budžeta za razne namjene, pa i za novogodišnje praznike, dodaju istraživači.

Iako generalno muškarci za poklone troše više novca od žena, oni će ove godine biti štedljiviji kada je riječ o prazničnim troškovima, pa će za poklone prosječno izdvojiti 276 franaka, prema 311 franaka lani. Dame će za božićne poklone potrošiti prosječno 274 franka, što je za dva franka više nego u 2014. godini.

Najdarežljivije i ove godine biće porodice s djecom, ali će i ta domaćinstva smanjiti rashode za poklone na 300 franaka u odnosu na prošlogodišnji prosjek od 336 franaka.

Što se tiče vrste poklona koji će ove godine dominirati pod jelkama, prednjače vaučeri za kupovinu, zlatnici i srebrenjaci, knjige, dok će nakit, CD-ovi i DVD-jevi biti manje popularni.

(B92)