Magazin 04.01.2016.

Svijet uskoro dobija novi Dubai

ČITANJE: 2 minute
Novi Dubai
Mala afrička država ima velike planove, a da li će uspjeti da ih ostvari, pokazaće vrijeme…

“Džibuti 2035.” naziv je novog projekta koji bi trebalo da bude realizovan za 20 godina. Do sedamdesetih godina, kada je bila francuska kolonija, ova zemlja je bila nerazvijena. Od sticanja nezavisnosti neprestano koristi svoj strateški značaj, pa je tako u međuvremenu postala jedna od najvećih i najznačajnijih luka na svijetu.

Jezero Asal / Foto: Thinkstock

U poređenju s Dubaijem, krajolik Džibutija je gotovo isti, pa ova zemlja nije pogodna za agrikulturu. Stoga joj ostaje jedino ulaganje u infrastrukturu, na koju će u okviru plana biti uloženo čak 19 milijardi dolara. Najvažnija stvar za turiste biće novi aerodrom, trideset puta veći od postojećeg. Trenutno Džibuti svake godine bilježi posjetu od dva miliona turista s afričkog kontinenta.

Tradicionalne nomadske šatore zameniće velelepne građevine / Foto: Thinkstock
Tradicionalne nomadske šatore zamijeniće velelepne građevine.

Što se tiče želje za dolaskom turista, ne bi čudilo da plan uspije, jer ova zemlja ima štošta da ponudi. Izuzetno je atraktivno jezero Asal, koje je ujedno i najniža tačka Afrike (155 m ispod nivoa mora) ali i najslanija svjetska površina. Temperature ovdje dostižu neverovatnih 57 stepeni Celzijusovih (ko voli, nek’ izvoli), a voda je deset puta slanija nego u bilo kojem okeanu! Ovo mjesto izgleda impresivno, a količina soli uz obalu impresioniraće svakog posjetioca.

Džibuti je predivna zemlja koja još nije ispunila svoj potencijal / Foto: Thinkstock

Posjete je vrijedan još i glavni grad, Džibuti Siti, ali i Tadžuru, jedan od najstarijih gradova Afrike poznat po vrlo specifičnoj arhitekturi. U blizini se nalaze i dva vulkana, Manda Inakir koji je posljednji put eruptirao prije osamdesetak godina i neaktivni Musa Ali.

Naravno, s obzirom na to da je Džibuti ‘morska’ zemlja, ovde vam se u izobilju nude morske aktivnosti poput kupanja, podvodnog ribolova, ronjenja… Obala uz Crveno more duga je više od 300 kilometara i privući će svakog ko voli morske radosti.

Sve u svemu, bilo bi lijepo da plan ‘Džibuti 2035.’ uspije jer je prava šteta da jedna ovako lijepa zemlja ostane neotkrivena i nepoznata svijetu.

(B92)