Vijesti 05.10.2015.

Svim sredstvima spriječiti smanjenje radničkih i sindikalnih prava

ČITANJE: 1 minuta
dragan-gnjatic
Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je danas u Sarajevu da će sindikat iskoristiti sva legalna sredstva sindikalne borbe da spriječi donošenje novog zakona o radu u Republici Srpskoj kojim bi bila smanjena radnička i sindikalna prava.

On je istakao da je ubijeđen da će sindikat u ovoj namjeri i uspjeti, podsjećajući da se novi zakon o radu u Republici Srpskoj najavljuje godinama, ali da se sindikat, za sada, uspješno bori protiv toga.

Gnjatić je učestvovao na konferenciji “Značaj socijalnog dijaloga u sektoru obrazovanja u BiH” koja je okupila članove svih organa sindikata iz BiH, a održana je povodom obilježavanja 5. oktobra – Svjetskog dana nastavnika, pod motom “Jačanje kapaciteta nastavnika, kao uslov izgradnje održivog društva” i “Kvalitetan socijalni dijalog nema alternativu”.

Na konferenciji je istaknuto da se na Svjetski dan nastavnika u BiH uglavnom govori o sve težem ekonomskom i socijalnom položaju nastavnog kadra što je u direktnoj vezi sa kvalitetom nastavnog procesa.

Predstavnici sindikata obrazovanja iz FBiH istakli su da mnogi strahuju da će primjena novog Zakona o radu u ovom entitetu dodatno pogoršati stanje.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović rekao je da se očekuje usklađivanje postojećih kolektivnih ugovora sa novim zakonom o radu i da taj proces bude završen do 20. decembra, onako kako je to Zakon utvrdio.

Na konferenciji je istaknuto da kvalitetno obrazovanje ne može biti pruženo bez obezbjeđenja pristojnih uslova rada, profesionalne autonomije i kontinuiranog profesionalnog razvoja nastavnog osoblja.

(Agencije)