Magazin 10.05.2016.

Svirajući na ulici skupila novac za takmičenje u Italiji gdje je osvojila prvo mjesto

ČITANJE: 2 minute
jovana
Malena Jovana Savić (11), koja je zadivila Beograđane svirajući violinu u Knez Mihailovoj, ne prestaje da osvaja prva mjesta na svim značajnim takmičenjima.

Ova djevojčica pažnju javnosti privukla je tako što je sa nepunih devet godina počela da svira u čuvenoj prestoničkoj ulici da bi sakupila novac za novu violinu, a na to se odlučila nakon takmičenja „Mladi virtuoz“, gdje je takođe osvojila prvo mjesto.

– To takmičenje nam je bilo znak da treba da se borimo. Nismo imali sredstava i odlučili smo da Jovana počne da svira u Knezu i tako prikupimo novac za violinu i takmičenja. Nezaposlena sam i nismo imali dovoljno sredstava za Jovanu – priča djevojčicina majka Nina Savić.

Jovana je nedavno bila prva na republičkom takmičenju koje je održano u muzičkoj školi „Josip Slavenski“, što joj je šesta nagrada, među kojima je i prvo mjesto u Veroni. To je velika potvrda za trud koji ulaže u vježbanje. Djevojčica se sada priprema za međunarodno takmičenje u Rumuniji, koje će, kako majka kaže, sponzorisati voditelj Ivan Ivanović.

– Bili smo presrećni kada nam je to saopštio, veoma smo mu zahvalni. Jovana i dalje svira u Knezu, ali ne tako često kao prije, ima dosta obaveza u muzičkoj školi i na dodatnim časovima. Ona mnogo voli da svira tamo, pomaže joj da se oslobodi treme pred takmičenje. Svaki nastup u centru grada doživljava kao svoj mini-koncert. Srećni smo što su je ljudi lijepo prihvatili. Da prolaznici nisu bili toliko divni, mi sigurno ne bismo uspjeli – kaže ponosna mama.

Njene reči potvrđuje i Jovana.
– Baš volim da sviram u Knezu, nije mi teško. Bah i Vivaldi su mi omiljeni kompozitori. Sviranje tamo mi pomaže da se oslobodim treme. Nadam se da ću i na sljedećem takmičenju uspjeti da osvojim prvo mjesto.

Talentovana Jovana Savić učenica je OŠ „Vuk Karadžić“ i muzičke škole „Mokranjac“. Inače, gradski menadžer Goran Vesić istakao je juče da je Jovanin primjer bio okidač za formiranje Fonda za mlade talente. Vesić je prošle godine pomogao Jovani da kupi novu violinu, a svaki mjesec odvaja od plate 20.000 dinara za njenu stipendiju.

(Kurir)