SVJEDOČENJA O SMRTI 12 BEBA U Banskom dvoru promovisana knjiga “Šta su skrivile?”

U Banskom dvoru u Banjaluci sinoć je promovisana knjiga “Šta su skrivile?”, istoričara Nikole Borkovića, koja sadrži obimne podatke i svjedočenja o humanitarnoj katastrofi i smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru u maju i junu 1992. godine zbog nedostatka kiseonika. 

Borković je rekao novinarima da je najveća od brojnih kontroverzi o ovoj tragediji natpis ispred spomenika “12 zvjezdica” u Banjaluci da je “dopremanje kiseonika bilo zabranjeno zbog odluke Savjeta bezbjednosti UN o zabrani letova iznad BiH”.

On je naglasio da je Srbija bila jedina zemlja koja je tada željela da pomogne, ali joj je let bio onemogućen Rezolucijom 757 Savjeta bezbjednosti UN, kojom su uvedene sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Borković je rekao da je kiseonik, da je željela, mogla da dopremi bilo koja druga zemlja u Evropi, jer Banjaluka nije bila izložena sankcijama.

– Nije bilo nikakve zabrane letova iznad BiH. Ona će nastupiti u oktobru 1992. godine, a njena primjena u martu 1993. godine – rekao je Borković.

Prema njegovim riječima, razmjere ove tragedije bi bile mnogo veće da u vrijeme velike humanitarne krize 1992. godine nije bilo solidarnosti građana Banjaluke i pomoći organizacija.

On je naveo da su industrijski, odnosno tehnički kiseonik, dostavljali građani, kao i brojne organizacije kao što su Crveni krst i “Karitas”.

– Ova knjiga govori o ratnom periodu i herojima iza prve borbene linije, o 12 malih mučenika, ljekarima, pilotima, novinarima i ljudima koji su pomagali – rekao je Borković.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Milorad Kojić rekao je da ova knjiga dokument i trajni trag o tome da se međunarodna zajednica oglušila na sve apele za pomoć.

Kojić je naveo da je ova knjiga autentična, zasnovana na činjenicama, dokazima, i svjedočanstvima 11 od ukupno 12 majki beba.

– Sve što je navedeno u publikaciji potkrijepljeno je dokazima – rekao je Kojić.

Sekretar Udruženja “12 beba” i majka jedne od beba Željka Tubić zahvalila je Borkoviću što je ostavio pisani trag o ovoj tragediji.

– Pisana riječ ostaje za pokoljenja koja će tražiti i čitati istinu – rekla je Tubićeva.

Zbog nedostatka kiseonika prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba.

Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

(Srna)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je