Politika 21.09.2020.

“SVJEDOCI PRIMORAVANI DA LAŽNO SVJEDOČE” Savčić: Znam gdje je Višković bio u toku rata, optužbe su izmišljene

ČITANJE: 1 minuta

Tvrdnje zaštićenog svjedoka kako je premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima lažne su i opasne po budućnost na ovim prostorima, rekao je za “Srpskainfo” predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, reagujući na izjavu zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu “Josipović i drugi” pred Sudom BiH, koji tvrdi da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

“Dobro znam gdje je Višković bio u toku rata. Čovjek je bio u Upravi za saobraćaj Glavnog štaba VRS i sva ta priča zaštićenog svjedoka je potpuno izmišljena, kao i, na žalost, mnoge druge priče”, naglasio je Savčić i dodao da se samo jednom desilo da je kažnjen neki svjedok koji daje lažnu izjavu, nikada se više ne bi desilo da bilo ko lažno svjedoči.

“Nikada niko nije kažnjen i zato imamo ovaj problem. Svako ko uđe u sudnicu, bilo kao svjedok ili optuženi, obavezan je da da zakletvu da će govoriti istinu i samo istinu. Nažalost, svjedoci smo da mnogi to zloupotrebljavaju. Bilo je slučajeva i pred domaćim sudovima, ali i onim u Hagu, da su svjedoci davali lažne izjave. Neki su čak silom i prijetnjama primoravani da lažno svjedoče”, kaže Savčić za “Srpskainfo”

Navodi da je to vrlo ozbiljan problem, jer zbog takvih izjava nevini ljudi leže u zatvorima.

“Da li iko razmišlja o tome kako se osjeća čovjek kome se prišije etiketa ratnog zločinca, a on nema ni saobraćajni prekršaj” upitao je Savčić.

(N.S/ Banjaluka.net)