Vijesti 23.02.2016.

Svjedok: Orić je nožem ubio sudiju Ilića

ČITANJE: 2 minute
Oric-sudjenje
Suđenje Naseru Oriću nastavljeno je izjavom zaštićenog svjedoka, koji je svoja saznanja sudu saopštio putem video-linka. Radi se o Orićevom saborcu, pripadniku Armije BiH, koji je rekao da je lično prisustvovao ubistvima srpkih vojnika i civila. Pričao je o detaljima ubistva sudije Slobodana Ilića, koji je u selo Zalazje doveden u grupi od nekoliko zarobljenika, gdje ih je po riječima svjedoka dočekao Orić.

-Naser je uzeo nož. Zamahnuo i udario ga u vrat. Potom je žrtvu udario nogom i oborio. Pored mene je stajao Zulfo Tursunović koji mi je rekao da treba da idemo da presretnemo neki ‘tamić’. Kad smo se malo kasnije vratili, vidio sam pet tijela. Sudija je bio sav krvav. Iz očiju mu je nešto curilo-rekao je zaštićeni svjedok.

Svjedok je cijelo vrijeme Orića oslovljavao komadantom, a ispričao je i okolnosti kada su ubijeni Milutin Milošević i Mitar Savić. Rekao je da je Orić u Miloševića ispalio rafal, a Saviću je pucao u prsa, a prethodno je Orić zarobljenike tukao.

-Mitar je bio vezan. Naser ga je ispitivao. Počeo ga je udarati. A onda uzeo kolt iza pojasa i pusao u Mitra u predjelu prsa. Vidio sam – jednom rukom ga je držao za rame, a drugom rukom pucao-izjavio je zaštićeni svjedok.

Zaštićeni svjedok govorio je i odgovornosti drugooptuženog Sabahudina Muhića, koji je tvrdi nakon Orićevih nedjela u žrtve ispaljivao rafale. Svjedok je rekao da je sve događaje posmtrao iz neposredne blizine od nekoliko metara.

Odbrana je na današnjem suđenju Oriću pokušavala da diskredituje zastićenog svjedoka, tvrdeći da ima više prijava za različita krivična djela, ali tvrdnjom da u ranijim izjavama nije govorio istu priču kao i danas. Tužilaštvo je pojasnilo da svjedok ranije strahujući za sopstvenu bezbjednost nije želio da govori o okolnostima ubistva srpskih vojnika i civila.

Odbrana tvrdi da svjedok ima i nekoliko pravosnažnih sudskih presuda, čime ga je pokušala diskreditovati pred sudskim vijećem. Pozivali su se i na obdukcione nalaze nekih od ubijenih Srba, koji tvrde poriču navode svjedoka, ali nakon izlaska iz suda BiH, nisu davali izjave.

Snimak današnjeg suđenja nije bio dostupan javnosti zbog izjave zastićenog svjedoka. I ovoga puta u sudnici su bili članovi Udruženja iz Srebrenice, koji su svjedočenje propratili uz sporadična dobacivanja. Suđenje Oriću i Sabahudinu Muhiću biće nastavljeno 8. marta.

(Atv)