Svijet 20.11.2020.

“SVJETLO NA KRAJU TUNELA” Pfizer traži hitno odobrenje vakcine protiv korona virusa

ČITANJE: 2 minute

Pfizer i od američkih regulatora traži hitno odobrenje za svoju vakcinu, te se nada da bi već početkom decembra mogla doći u upotrebu.

Pfizer je zatražio hitno odobrenje vakcine u Evropi, Australiji, Kanadi, Japanu, Velikoj Britaniji, a danas će i u Americi, javljaju strane agencije.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je da žele isporučiti što sigurniju i što djelotvorniju vakcinu i to što hitnije.

Washington Post navodi da će Pfizer biti prva kompanija koja će u Americi zatražiti hitno odobrenje, što je pozdravio ministar zdravstva riječima da bi to bilo svjetlo na kraju tunela.

Prema navodima Washington Posta ovaj potez znači da bi vakcina mogla postati dostupna već kroz koju sedmicu.

Pfizer je prije dva dana objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja vakcine koju je razvio u saradnji s kompanijom BioNTech potvrdili da je 95 posto djelotvorna te da će zahtjev za hitno odobrenje tražiti u narednim danima.

Farmaceutska kompanija je objavila kako su rezultati djelovanja vakcine koju je razvila s njemačkim BioNTechom dosljedni u raznim dobnim i etničkim skupinama te da nema većih nuspojava.

Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina za zarazu od koronavirusa, viša je od 94 posto, dodala je kompanija, a prenosi Index.hr.

Konačna analiza dolazi samo sedam dana nakon što su prvotni rezultati pokazali da je to cjepivo djelotvorno u više od 90 posto slučajeva.

Kompanije su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza vakcina, što je dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi, a u idućoj godini do 1.3 milijarde doza.

I Moderna je objavila podatke o svom cjepivu

U međuvremenu je američka kompanija Moderna objavila da je njena vakcina djelotvorna u gotovo 95 posto slučajeva. Iz Pfizera vjeruju da će i Moderna ubrzo zatražiti hitno odobrenje.

Uspjeh dvije vakcine potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19, koja je u svijetu odnijela 1.3 milijuna života i zadala težak udarac privredi i svakodnevnom životu.

(A.M/Banjaluka.net)