Vijesti 01.12.2021.

SVJETLOSNA PROJEKCIJA NA STARTU: Svečanost povodom 90 godina zgrade Gradske uprave

ČITANJE: 2 minute

U prekrasnoj atmosferi, uz prisustvo brojnih građana, spektakularnom svjetlosnom projekcijom na zgradi Gradske uprave uz očaravajuće zvuke Gradskog tamburaškog orkestra započeto je obilježavanje 90. rođendana zgrade u kojoj se nalazi Gradska uprava.

Programu otvaranja rođendanske manifestacije „Zlatno doba povodom 90 godina Gradske uprave“ prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je kazao da se Banjaluka danas prisjeća zlatnog doba iz vremena Svetislava Tise Milosavljevića, kada je naš grad doživio najveći procvat.

– Zlatno doba je doba koje nas inspiriše i motiviše, da težimo da Banjaluku uvedemo u jedno novo zlatno doba. Nova gradska administracija opredijeljena je da ispiše neke nove stranice koje će Banjaluku voditi u napredak – poručio je gradonačelnik.

‎Istoričar Zoran Pejašinović kazao je da je večerašnja svjetlosna projekcija prikazala svu ljepotu ovog velelepnog zdanja i potvrdila riječi Vase Glušca izgovorene na svečanom otvaranju Banske palate 1. decembra 1931. godine –  da će ovo velelepno zdanje svjetlošću obasjati ne samo Banjaluku, već cijelu Vrbasku banovinu, a današnju Krajinu.

Jedna od dugogodišnjih zaposlenika, koja je svoj radni vijek u Gradskoj upravi započela 86. godine – kao pripravnik, je i Dijana Džaja – Jokić, koja je kazala da je zaista velika čast doživjeti i proslavu jednog ovako značajnog jubileja.

– Dugi niz godina zaposlena sam u Gradskoj upravi, u kojoj sam i svoj radni vijek posvetila radu sa građanima i zaista mogu da kažem da je svaki službenik bitna karika u sistemu. Biti službenik Gradske uprave obavezuje vas da svoj posao obavite profesionalno i efikasno, kako bi na kraju bili zadovoljni oni zbog kojih i postojimo, a to su naš građani – poručila je ona.

Kompletan program manifestacije, koja će trajati do 5. decembra prilagođen je starom, dobrom duhu zlatnog doba i kreiran je u čast Svetislavu – Tisi Milosavljeviću, prvom banu Vrbaske banovine i čovjeku koji je promijenio lice našeg grada i napravio istorijski pomak u urbanističkom razvoju Banjaluke.

Program obilježavanja biće nastavljen i sutra, 2. decembra kada će u Narodnom pozorištu Republike Srpske biti izvedena i predstava „Zlatno doba“, za koju je Gradska uprava poklonila karte sugrađanima.

Takođe, u periodu od 2. do 5. decembra u okviru dana „Otvorena vrata Gradske uprave“ u glavnom holu je pripremljen foto-kutak sa scenografijom iz zlatnog perioda Banjaluke, gdje posjetioci imaju priliku da naprave zanimljive fotografije.

Kako bi se što bolje dočarao ambijent zlatnog doba, centrom grada šetaće kostimirani glumci, koji će se naći u ulozi bana, njegove supruge i činovnika, a sugrađani će imati priliku da se druže i fotografišu sa glumcima.

Podsjećamo, da je u Banskom dvoru otvorena izložbena postavka „U posjeti banu“, a za posjetioce je omogućeno stručno vođenje od strane autora postavke Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića.

(SB)

Oznake: Gradska uprava