Biznis 12.04.2016.

Svjetska banka odobrila najveći broj kredita od 2008. godine

ČITANJE: 1 minuta
svjetska banka
Broj kredita koje je Svjetska banka odobrila siromašnim zemljama svijeta dostigao je prošle godine nivo koji je uobičajen za period finansijske krize.

Suočene sa usporavanjem privrednog rasta i niskim cijenama sirovina, zemlje u razvoju su prošle godine pozajmile najviše novca od Svjetske banke još od perioda globalne finansijske krize iz 2008/2009. godine, prenosi agencija Frans pres.

-S obzirom na činjenicu da zemlje u razvoju nastavljaju da se suočavaju sa velikim ekonomskim problemima, tražnja za kreditima Svjetske banke je porasla na nivo koji nikada nije viđen u periodima kada nema finansijske krize- navodi se u saopštenju banke.

Tokom fiskalne 2015. godine, kreditiranje tržišta u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiglo je iznos od 42,4 milijarde dolara, što je skok u odnosu na 40,8 milijardi dolara iz 2014. godine. Od te sume, u ruke zemalja u razvoju ili onih sa srednjim prihodima otišlo je 23,5 milijardi dolara, u odnosu na samo 14 milijardi dolara iz 2006. godine.

Svjetska banka prognozira da će kreditiranje zemalja u razvoju ove godine premašiti cifru od 25 milijardi dolara, pošto su mnoge države pogođene sunovratom cijena nafte i drugih sirovina, ali i „hlađenjem“ kineske ekonomije.

(Agencije)