Svijet 02.10.2022.

Svjetske berze oštro pale, ulagači strahuju od recesije

ČITANJE: 3 minute

Na svjetskim su berzama cijene dionica oštro pale i prošle sedmice, treće zaredom, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa centralnih banaka kako bi suzbile inflaciju izazvati recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice pao 2.9 posto, na 28.725 bodova, a za toliko je skliznuo i S&P 500, pa je zaronio na 3.585 bodova. Nasdaq indeks pao je 2.7 posto, na 10.575 bodova.

Indeksi u području “medvjeda”

Nakon još jednog oštrog pada sva tri indeksa nalaze se duboko u području “medvjeda”, više od 20 posto ispod svoje rekordne razine. Pritisak na tržište posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti privredu u recesiju.

U septembru je Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0.75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3.25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine. A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Tako je Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao kako podržava još jedno povećanje kamata za 0.75 postotnih bodova u novembru, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, poručio da će Fed vjerovatno postaviti kamate na razine na kojima bi trebale biti početkom iduće godine.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je da ne vidi takve nevolje na američkom finansijskom tržištu koje bi uticale na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa. A Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajaće godinama, usporiti rast privrede i povećati nezaposlenost.

Tržište rada i dalje vrlo snažno

Doduše, novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno uprkos Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošle sedmice prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu u pet mjeseci.

“U ovim okolnostima dobra vijest s tržišta rada je loša vijest jer pokazuje da Fed mora proći još dug put. Ulagači se plaše da će nas Fed gurnuti u vrlo duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarada. Stoga ulagači prodaju dionice”, objašnjava Phil Blancato, direktor u kompaniji Ladenburg Thalmann Asset Management.

Tehnički je američka privreda već uronila u recesiju s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Nakon pada tri sedmice zaredom, svi su indeksi zabilježili velike gubitke u proteklom mjesecu. Dow Jones je u septembru skliznuo 8.8 posto, dok je S&P 500 potonuo 9.3, a Nasdaq indeks 10.5 posto.

Zbog toga su i u cijelom trećem tromjesečju zabilježili pad – Dow Jones za 6.7, S&P 500 za 5.3, a Nasdaq indeks 4.1 posto. To je bilo treće tromjesečje zaredom kako su indeksi pali, a to nije zabilježeno još od početka globalne finansijske krize 2009. godine.

“Ružna sedmica u ružnom tromjesečju”

“Bila je to još jedna ružna sedmica u ružnom tromjesečju u najvjerovatnije vrlo ružnoj godini. Kada će se jednoga dana prisjećati 2022., ulagači će reći da je to bila godina u kojoj je Fed napravio zaokret od 180 stepeni po pitanju inflacije i drastično brzo zaoštrio donedavno vrlo poticajnu monetarnu politiku”, kaže Ryan Detrick, strateg u kompaniji Carson Group.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1.8 posto, na 6.893 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1.4 posto, na 12.114 bodova, a pariški CAC 0.4 posto, na 5.762 boda.

Oštro je pao i STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica, pa je u cijelom septembru zabilježio pad od 7.8 posto, dok je u cijelom trećem tromjesečju skliznuo 6 posto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle sedmice potonuo 4.5 posto, na 25.937 bodova.

(E.M)