Svjetske berze u padu, najveći gubitnici tehno giganti, pojeftinila i nafta

Cijene dionica pale su prošle sedmice na svjetskim berzama što je, prema pisanju svjetskih medija, posljedica neizvjesnosti ulagača zbog porezne reforme SAD-a.

Dolar je u četvrtak prošle sedmice pao na 113,30 jena prema japanskoj valuti. Time je američka valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura danas s 1,1595 dolara porasla na 1,1640 dolara.

Cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale su između 0,2 i 0,3 posto, dok je Dow Jones oslabio za 0,5 posto na Wall Streetu, a S&P i Nasdaq su pali za 0,2 posto.

Nikkei indeks jutros je na Tokijskoj berzi bio u minusu 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica jutros u 7:30 sati bio je na gubitku 0,2 posto, što je njegov prvi pad s najvišeg nivoa u posljednjih deset godina. S druge strane, indeksi na berzama u Shanghaiu i Hong Kongu porasli su za 0,1 posto.

Jutros su pale i cijene nafte. Barel je pojeftinio na američkom tržištu za 0,2 posto. Među najvećim gubitnicima prošle sedmice bile su dionice vodećih svjetskih tehnoloških kompanija poput Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea, Facebooka…

Naime, republikanski zastupnici u Senatu SAD-a prošle sedmice su objavili svoj prijedlog zakona koji se dosta razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu. Ulagače brine odgoda porezne reforme koju zagovara američki predsjednik Donald Trump. Prema riječima analitičara, takav scenarij ne ide u prilog dolaru.

Valutni analitičar u Western Union Business Solutions Steven Dooley upozorio je kako bi dolar mogao prolaziti fazu slabljenja uslijed neizvjesnosti u pogledu sprovedbe porezne reforme.

Strateg u firmi Daiwa Securities Hirakazu Kabeya smatra kako će ipak biti postignut kompromis u Senatu SAD-a.

“Ne bismo trebali biti previše pesimistični. Ukoliko se doista odgodi smanjenje poreza za godinu dana, ulagači će vjerojatno biti razočarani”, rekao je Kabeya.

Republikanci u Zastupničkom domu SAD-a predložili su smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto posto, dok Senat SAD-a traži odgodu ovog prijedloga za godinu dana.

(Klix)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo