Biznis 12.11.2017.

Svjetske berze u padu, najveći gubitnici tehno giganti, pojeftinila i nafta

ČITANJE: 2 minute

Cijene dionica pale su prošle sedmice na svjetskim berzama što je, prema pisanju svjetskih medija, posljedica neizvjesnosti ulagača zbog porezne reforme SAD-a.

Dolar je u četvrtak prošle sedmice pao na 113,30 jena prema japanskoj valuti. Time je američka valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura danas s 1,1595 dolara porasla na 1,1640 dolara.

Cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale su između 0,2 i 0,3 posto, dok je Dow Jones oslabio za 0,5 posto na Wall Streetu, a S&P i Nasdaq su pali za 0,2 posto.

Nikkei indeks jutros je na Tokijskoj berzi bio u minusu 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica jutros u 7:30 sati bio je na gubitku 0,2 posto, što je njegov prvi pad s najvišeg nivoa u posljednjih deset godina. S druge strane, indeksi na berzama u Shanghaiu i Hong Kongu porasli su za 0,1 posto.

Jutros su pale i cijene nafte. Barel je pojeftinio na američkom tržištu za 0,2 posto. Među najvećim gubitnicima prošle sedmice bile su dionice vodećih svjetskih tehnoloških kompanija poput Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea, Facebooka…

Naime, republikanski zastupnici u Senatu SAD-a prošle sedmice su objavili svoj prijedlog zakona koji se dosta razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu. Ulagače brine odgoda porezne reforme koju zagovara američki predsjednik Donald Trump. Prema riječima analitičara, takav scenarij ne ide u prilog dolaru.

Valutni analitičar u Western Union Business Solutions Steven Dooley upozorio je kako bi dolar mogao prolaziti fazu slabljenja uslijed neizvjesnosti u pogledu sprovedbe porezne reforme.

Strateg u firmi Daiwa Securities Hirakazu Kabeya smatra kako će ipak biti postignut kompromis u Senatu SAD-a.

“Ne bismo trebali biti previše pesimistični. Ukoliko se doista odgodi smanjenje poreza za godinu dana, ulagači će vjerojatno biti razočarani”, rekao je Kabeya.

Republikanci u Zastupničkom domu SAD-a predložili su smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto posto, dok Senat SAD-a traži odgodu ovog prijedloga za godinu dana.

(Klix)