Vijesti 14.11.2018.

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA U Srpskoj boluje oko 90.000 građana

ČITANJE: 4 minute

U Republici Srpskoj od dijabetesa boluje od 90.000 do 100.000 ljudi, od kojih je 90 odsto oboljelo od dijabetesa tipa dva, a 10 odsto od dijabetesa tipa jedan, istakla je predsjednik Udruženja endokrinologa i dijabetologa Srpske Snježana Popović Pejičić, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Pejičićeva je rekla da je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ove i sljedeće godine posvećen šećernoj bolesti i porodici, radi isticanja značaja porodice kod lica oboljelih od dijabetesa.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se u cijeloj Republici Srpskoj, a posebno u Banjaluci, gdje je i ove godine u Parku “Petar Kočić” organizovano mjerenje faktora rizika i edukativne aktivnosti sa građanima.

Pejičićeva je istakla da su se akciji besplatnog mjerenja glikemije i krvnog pritiska, osim članova Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, pridružili i studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kao i pet timova porodične medicine iz banjalučkog Doma zdravlja.

– Građanima mjerimo šećer u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu i visinu, te indeks tjelesne mase, koji predstavljaju značajne faktore rizika za nastanak dijabetesa tipa dva – pojasnila je Pejičićeva.

Ona je navela da je za građane, kod kojih tokom današnje akcije možda bude otkriven dijabetes, obezbijeđeno 50 vaučera za mjerenje tromjesečnog šećera u krvi.

Pejičićeva je istakla da najveći broj – više od 90 odsto oboljelih boluje od dijabetesa tipa dva i oni često nemaju nikakve simptome, pa bolest prolazi asimptomatski zbog čega je nazvana “tihi ubica”.

Ona je preporučila svima koji imaju više od 45 godine da se svake treće godine redovno kontrolišu, a onima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu preporučljivo je da obavljaju preglede svake godine.

Prema njenim riječima, prevencija podrazumijeva promjenu stila života.

– Mjere za promjenu načina života su oblast ishrane, fizička aktivnost, regulacija tjelesne težine i prekid pušenja, što su ujedno i faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa dva – kaže Pejičićeva.

Pejičićeva je napomenula da je dijabetes tipa jedan imunološka bolest kod koje nastupa apsolutni nedostatak insulina iz gušterače, te da se on ne može izbjeći prevencijom, ali ga je moguće kontrolisati insulinskom terapijom.

Pomoćnik ministra zdravlja u resoru zdravstvene zaštite LJiljana Ivančić rekla je da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podržava aktivnosti Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Ivančićeva je rekla da resorno ministarstvo zdravlja podržava sve aktivnosti strukovnih udruženja, kao i udruženja građana čiji je cilj unapređenje zdravstvene zaštite i zdravstvenih ishoda kod pacijenata.

Ona je ukazala da je u posljednjih 10 godina u Republici Srpskoj došlo do znatnog unapređenja zdravstvene zaštite, te da Srpska raspolaže izuzetno edukovanim medicinskim kadrom, ističući da u Republici Srpskoj ima 37 endokrinologa.

– Sada imamo snagu koja može da odgovori zadacima koje dijabetes zahtijeva -rekla je Ivančićeva i dodala da je kroz program “Dijabetes melitus” edukovan veliki broj doktora i timova porodične medicine da mogu što bolje da odgovore na zahtjeve koje ovo oboljenje zahtijeva.

Ivančićeva je rekla da pacijenti u Srpskoj, koji boluju od dijabetesa, imaju savremene terapije, oslobođeni su participacije i imaju mogućnost dobijanja trakica i aparata za samostalno mjerenje šećera u krvi.

Prema njenim riječima, radi se mnogo i na preventivnim programima, te da je posebna pažnja posvećena djeci.

Internista endokrinolog Aleksandra Grbić rekla je da obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa prvenstveno ima za cilj da skrene pažnju javnosti na rastući javnozdravstveni problem šećerne bolesti.

– Na jednog dijagnostifikovanog pacijenta od šećerne bolesti – jedan je pacijent koji uopšte ne zna da ima dijabetes, zbog čega je potrebno da se pacijenti redovno kontrolišu, posebno oni koji predstavljaju rizične grupe – navela je Grbićeva.

Grbićeva, koja je i potpredsjednik Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, pojasnila je da je dijabetes melitus oboljenje pandemijskog karaktera, koje je i pored veoma dostupnih savremenih metoda liječenja i dalje u porastu.

Osim akcije mjerenja faktora rizika u banjalučkom parku “Petar Kočić”, organizovana je i radionica za članove lokalnog Udruženja oboljelih od dijabetesa i članove njihovih porodica.

(Srpskainfo)