Vijesti 16.10.2020.

SVJETSKI DAN HRANE: Donacija domaćih proizvoda Domu “Rada Vranješević”

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske donirali su domaće proizvode Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci povodom 16. oktobra – Svjetskog dana hrane.

Iz Komore je saopšteno da su proizvode obezbijedili kompanije “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica, Mesna industrija “Tulumović” Laktaši, Mesna industrija “Trivas” Prnjavor, “Vitaminka” Banjaluka, “Vitinka” Kozluk, “Sava Semberija” Bijeljina i “Mira” Prijedor.

“Prethodnih godina, Komora je ovaj dan obilježavala promocijom domaćih proizvoda u okviru projekta `Naše je bolje`. Međutim, trenutna epidemiološka situacija i potrebe Doma `Rada Vranješević` uticale su da ovom donacijom obilježi Svjetski dan hrane i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija”, navodi se u saopštenju.

Iz Komore zahvaljuju domaćim kompanijama koje su i ovaj put pokazale društvenu odgovornost i obezbijedile značajne količine proizvoda, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, sa kojima je ova aktivnost realizovana.

Svjetski dan hrane 16. oktobar proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu /FAO/ kako bi se obilježio dan osnivanja ove organizacije 1945. godine. Generalna skupština organizacije usvojila je 1980. godine odluku o obilježavanju ovog dana zbog činjenice da je “hrana preduslov ljudskog opstanka i blagostanja, te temeljna ljudska potreba”.

(Srna)