Vijesti 03.05.2019.

SVJETSKI DAN MEDIJA Težak materijalni i društveni status novinara

ČITANJE: 1 minuta

Novinari u Republici Srpskoj imaju veoma niske i neredovne plate, mnogi godinama rade na crno bez izgleda da legalizuju radno- pravni status, pa je jasno da je njihov materijalni i ukupni društveni položaj izuzetno težak, saopšteno je danas iz Savez sindikata Republike Srpske.

“Uzroci ovakvog stanja su višestruki, a jedan od razloga je i taj što zaposleni u medijima Republike Srpske, osim malobrojnih izuzetaka, nisu sindikalno organizovani, pa njihova prava iz rada postaju lak plijen neodgovornih i bahatih poslodavaca”, ističe se u saopštenju povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija.

Savez sindikata Republike Srpske čestitao je novinarima i svim zaposlenim u elektrnskim i štampanim medijima Republike Srpske, 3. maj – Međunarodni dan slobode medija.

“Ovo je prilika da još jednom pozovemo zaposlene u medijima Republike Srpske da se organizuju jer iskustvo govori da niko, osim njih, uz punu podršku Saveza sindikata Republiike Srpske, neće zaštititi njihova dostignuta radnička i sindikalna prava”, ističe se u saopštenju.

Savez sindikata i granski sindikati Republike Srpske su uvijek bili i ostaće otvoreni za saradnju sa svim medijima, pa i onim nedobronamjernim, jer nema uspješnog ekonomskog i političkog razvoja države i njenih evropskih integracija bez pune slobode medija.

“Od izuzetnog je značaja da se u Srpskoj stvara ambijent za potpunu slobodu u radu novinara, te da na medije i novinare prestanu prijetnje i napadi, kao i svaki pritisak formalnih i neformalnih centara moći, kako bi informisanje bilo objektivno, pravovremeno i profesionalno u službi istine i svih građana”, navodi se u saopštenju.

(Srna)