Magazin 10.10.2015.

Svjetski dan mentalnog zdravlja: Pročitajte veoma poučnu priču!

ČITANJE: 3 minute
Problemi

Razmišljajte o događajima u vašim životima i izvucite važnu pouku iz njih i što je najbitnije nađite način kako da oslobodite um od problema na kraju svakog dana.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, na društvenim mrežama se pojavila vrlo interesantna i poučna priča. Neće vam oduzeti previše vremena da je pročitate, ali kada budete shvatili suštinu , biće vam drago da ste naišli na ovo parče teksta. Pouka koja se krije iza ovih riječi će vam ostati za cijeli život.

– Profesor započe čas tako što uze u ruku čašu punu vode. Podiže je u vis tako da svi mogu da je vide i upita:

– Šta mislite koliko je teška ova čaša?

– 50 gr…100 gr… 125 gr… – nagađali su studenti.

– Istina je u stvari da ni ja ne znam. I dok je ne izmjerimo ne možemo biti sigurni – rekao je profesor. Ali ja sam htio da vas pitam nešto drugo. Šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu, recimo nekoliko minuta?

– Ništa! – odgovoriše studenti.

– Dobro. A šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu cijeli sat? – ponovo zapita profesor.

– Počeće da vas boli ruka – brzo odgovori jedan student.

– Tačno. A sada, šta će se desiti ako je držim ovako cijeli jedan dan?

– Ruka će od takvog napora početi jako da vas boli, a moguće je da će vam se ukoćiti mišići, možda će vam se ruka čak i paralizovati. I vrlo je vjerovatno da ćete osjetiti potrebu da hitno odete kod ljekara.

– Vrlo dobro – nastavio je smireno profesor. – A dok se sve to dešava, šta mislite da li se promenila težina čaše?

– Ne! – odgovoriše svi u glas.

– Pa šta je onda uzrok bolu u ruci i grčenju mišića?

Studenti se nađoše zbunjeni. Situacija je ličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor.

– Šta ja treba da uradim da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji?- nastavi profesor.

– PUSTITE ČAŠU! – čuo se odjednom odgovor iz amfiteatra.

– Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor. – To isto se dešava i sa vašim problemima u životu i sa vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrešno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vreme, osetićete BOL. A ako to radite jako dugo, previše dugo – bićete se paralizovani, tj. nećete biti u stanju da radite bilo šta drugo. Vrlo je važno razmišljati o određenim događajima ili doživljajima u životu i izvoditi zaključke iz njih, ali još je važnije da znate kako da oslobodite um od tih problema na kraju svakog dana. Bez obzira na to u kakvoj se situaciji našli, pustite čašu na kraju svakog dana.

(Kurir)