SVJETSKI DAN VODA Banjalučki srednjoškolci spremaju prezentaciju o zaštiti voda

“Vodovod” Banjaluka ove će godine Svjetski dana voda obilježiti s učenicima iz 10 banjalučkih srednjih škola nizom aktivnosti podijeljenih u dvije faze, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom obilježavanja ovog značajnog dana.

Marijana Bijelić, šef Odjeljenja za ekologiju u ovom preduzeću, kazala je da će srednjoškolci imati poseban zadatak.

“Proteklih godina na obilježavanju ovog dana s nama su se družila djeca vrtićkog uzrasta i osnovci, a od ove godine prvi put srednjoškolci”, kazala je Bijelićeva.

Dodala je da će srednjoškolci sutra u banjalučkom Domu omladine učestvovati na panel diskusiji o aktuelnim pitanjima značajnim za zaštitu vodnih resursa u RS, s akcentom na rijeku Vrbas kao i na poster prezentaciji.

“Srednjoškolcima ovim pružamo i priliku da se upoznaju s nekim novim vidom medijskog izražavanja nauke”, rekla je Bijelićeva.

Na Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. marta, u Fabrici vode u Novoseliji biće upriličeni dodjela nagrada učenicima koji su imali najbolje poster prezentacije i obilazak Fabrike vode nakon dodjele nagrada.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da su učenici kroz predmet ekologija i zaštita životne sredine mjesecima pripremali panel diskusiju na kojoj će iznijeti viđenje kako bi svi trebalo da razmišljamo o zaštiti voda.

Zoran Popović, direktor banjalučkog “Vodovoda”, rekao je da to preduzeće već 15 godina obilježava ovaj značajan dan.

“Grad Banjaluka ima riješen problem vodosnabdijevanja građana higijenski ispravnom vodom, radi se dosta na zaštiti izvorišta rijeke Vrbas, čišćenju korita i problemu otpadnih voda”, istakao je Popović.

(Nezavisne)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači