Vijesti 05.06.2021.

Svjetski dan zaštite životne sredine: Grad opredijeljen za obnovu ekosistema

ČITANJE: 1 minuta

Pod sloganom „Promisli, rekreiraj, obnovi“, počelo je obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine-5. juna.

Nizom već ranije započetih aktivnosti, Grad Banja Luka pridružio se ovoj ideji Ujedinjenih nacija, koje su pozvale pojedince, grupe, vlade i organizacije da udruže snage i postanu „Generacija obnove“, koja će aktivno učestvovati u programu Dekada obnove ekosistema (2021 – 2030).

Desetogodišnja kampanja usmjerena na obnovu ekosistema kroz konkretne aktivnosti, promjene navika i globalno širenje ideje obnove, danas je zvanično i počela.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana životne sredine Odjeljenje za komunalne poslove Gradske uprave sprovelo je akciju uređenja trim-staze u Trapistima i izvršilo sanaciju divljih deponija u blizini Banjalučke pivare.

Grad je, takođe, podržao akciju i projekat borbe protiv divljih deponija „ Liječenje prostora“, kroz koji su na mjestima nekadašnjih deponija postavljene skulpture vajara Bojana Mikulića.

Započeta je izgradnja najvećeg parka, a grade se i manji parkovi, prenesena su stabla stara preko 30 godina, kako bi se spriječilo njihovo uništavanje, a sve u cilju da se Banjoj Luci vrati epitet „grad zelenila i aleja“.

Osim toga pokrenut je koncept izmjene kulture saobraćaja u našem gradu, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova u vazduh, te je pokrenuta akcija koja promoviše korištenje bicikala kao ekološkog prevoznog sredstva.

U planu su još brojne aktivnosti poput uređenja obala Vrbasa, uređenja plaža i izletišta, a sve su to aktivnosti sadržane u priručniku UN-a, koje promovišu ideju obnove ekosistema, upravo na način da se promjenom navika, sadnjom biljaka i podizanjem ekološke svijesti zajednički možemo izboriti za očuvanje planete.

(E.M)