Magazin 18.03.2021.

Svjetski dan(i) poezije od 21. do 23. marta

ČITANJE: 1 minuta

Ovogodišnji “Svjetski dan(i) poezije” biće održani od 21. do 23. marta 2021. godine u onlajn formatu, saopšteno je iz  beogradskog Kulturnog centra.

Kako se navodi, svoje stihove govoriće devet mladih autora i autorki, “koji stvaraju na istom jeziku”. To su Đorđe Ivković, Radmila Petrović (Srbija), Marija Dejanović, Tomislav Augustinčić (Hrvatska), Marija Draganić, Jana Radičević (Crna Gora), Alen Brlek (Hrvatska), Vladana Perlić, Anita Pajević (BiH).

Kako se festival iz poznatih razloga održava u digitalnom prostoru, umjesto tribina osmišljena je dijaloška e-publikacija, a umjesto ojesničkih čitanja publika će imati priliku da ih čuje preko video-zapisa. Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, dok se osmišljavanje koncepta prepušta drugom pjesniku ili pjesnikinji. Urednica ovogodišnjeg programa je pjesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić, naveli su organizatori.

Na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviće se i tri mlade italijanske pjesnikinje Đulija Martini, Alma Spina i Beatriče Kristali. Njihove pjesme biće prevedene na srpski posebno za ovu priliku. Kompletan program biće dostupan na Jutjub kanalu, Fejsbuk i Instagram stranici Kulturnog centra Beograda. Tokom festivala, svakog dana biće okačeno po četiri poetska videa u razmaku od nekoliko sati.

Svjetski dan poezije proglasio je UNESCO 1999. godine, a Kulturni centar Beograda je dvije godine kasnije, u saradnji sa pjesnikinjom Dubravkom Đurić, oslanjajući se na tradiciju organizacije pjesničkih programa u Beogradu, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pjesnički festival. Na njemu su do sada gostovali autori  ii autorke poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane,Valerija Maglerija, Aleše Debeljaka, Zvonka Karanovića i drugih.

(Dn. J)