Politika 24.04.2016.

Svjetski mediji o izborima u Srbiji: Put ka EU ili Rusiji

ČITANJE: 2 minute
srbija_izbori_epa_main3
Svjetski mediji ocjenjuju da će ishod današnjih izbora u Srbiji pokazati da li zemlja ostaje na putu ka Evropskoj uniji (EU) ili se okreće više prema Rusiji, kako to žele ultranacionalisti.

Agencija AP smatra da su izbori test za namjeru premijera Aleksandra Vučića da zemlju uvede u EU, uprkos jačanju ultranacionalista.

Američka agencija ističe da se, ipak, ne očekuje nikakvo iznenađenje i predviđa da će Srpska napredna stranka (SNS) osvojiti najviše mandata u parlamentu.

Od ishoda izbora i broja mandata koje SNS osvoji, zavisi da li će Srbija ostati na putu ka EU ili će da se okrene više ka desnici, objašnjava AP.

Britanski BBC ukazuje da bi ultranacionalisti, kao što je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (SRS), mogli da se vrate u parlament, zbog nezadovoljstva birača proevropskom politikom premijera.

Ultranacionalisti bi, kako napominje BBC, mogli da komplikuju proces evropskih integracija Srbije, tako što bi odbijali kompromise.

Dojče Vele predviđa da bi novi saziv parlamenta mogao da bude rascepkan, jer smatra da SNS ne može da dobije više od 40 odsto mandata.

Prema tim prognozama, ni koalicioni partner vladajuće stranke, Socijalistička partija Srbije, ne može da očekuje više mandata nego što ih je imala do sada.

U novom sazivu Skupštine će biti i dvije do tri partije građanske opcije, koje zagovaraju ulazak Srbije u EU, ali i neke nacionalističke koje zagovaraju jačanje veza sa Rusijom i insistiraju da je Kosovo deo Srbije.

Analitičari na koje se Dojče vele poziva smatraju da se parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori održavaju istog dana da bi SNS što više ojačala na svim nivoima i da bi Vučić dobio još jedan četvorogodišnji mandat na čelu Vlade.

Američka TV mreža Foks njuz kaže da bi ishod glasanja mogao da okrene Srbiju na desno i upozorava da na jačanje nacionalizma u regionu.

Zapad je pokušao da umiri zemlje Balkana, usmeravajući ih ka EU, ali bi taj proces mogao da propadne, ako Srbija odustane od procesa evrointegracija i okrene se Rusiji, napominje Foks njuz.

(Novosti.rs)