Svijet 21.10.2022.

Svjetski mediji o krahu Liz Tras: “Britanija izgleda kao izolovana ostrvska država”

ČITANJE: 3 minute

Svjetski mediji reagovali su na ostavku Liz Tras, britanske premijerke s najkraćim mandatom, u jeku haotične političke i privredne situacije u zemlji.

Washington Post: Britanija izgleda kao izolovana ostrvska država

Uredništvo Washington Posta ponudilo je strategiju za Britaniju da se “ispravi nakon Tras”, tvrdeći da nacija “sve više izgleda kao izolovana atlantska ostrvska država” umjesto kao međunarodni igrač, prenosi Index.

Tvrdi da bi torijevci trebalo da se odluče za osobu poput Rišija Sunaka kao novog čelnika, za kojeg kaže da bi vjerovatno bio “čvršća ruka” od Tras ili bivšeg premijera Borisa Džonsona. Sunak je prošli mjesec pretrpio poraz od Tras u utrci za premijera.

“Stranka bi takođe trebalo da reformiše i način na koji bira svoje vođe. Trenutni proces osnažuje članove stranke koji plaćaju članarinu, a koji više od većine Britanaca naginju populističkoj desnici”, navodi se.

Treći korak uključuje pomoć SAD i Evrope u sklapanju novih trgovinskih sporazuma i “mekšem Brexitu”.

“Britanija bi trebalo da bude više od izvoznika kraljevskih tračeva i sumornih političkih vijesti”, piše list.

“Sjedinjene Države i Evropa treba da pomognu Britaniji da vrati svoje mjesto u liberalnom globalnom poretku pod napadima Rusije, Kine i drugih protivnika slobode”, navodi se.

Wall Street Journal: Ovo je upozorenje američkim republikancima

U uvodniku Wall Street Journala tvrdi se da je krah Liz Tras poučan za američku unutrašnju politiku.

Pod naslovom “Torijevsko upozorenje američkim republikancima”, odbor piše da je Tras “žrtveni jarac za propalu politiku poreza i potrošnje”.

“Gospođa Tras podnijela je ostavku na mjesto premijerke u četvrtak nakon fijaska na premijerskoj poziciji, ali daleko od toga da je krivica samo njena”, nastavlja se.

“Od nje se pravi žrtveni jarac za greške u privrednojh politici koje su vladajući konzervativci počinili tokom 12 godina na vlasti, a posebno od 2019. pod prijašnjim premijerom Borisom Džonsonom.”

Financial Times: Ovo je razbilo kredibilitet Ujedinjenog Kraljevstva

Međunarodno uredništvo Financial Timesa piše o “razbijanju kredibiliteta Ujedinjenog Kraljevstva” i poziva na opšte izbore.

“Šest kratkih nedjelja premijerske dužnosti Liz Tras nije uništilo samo privredni položaj Ujedinjenog Kraljevstva, već i njegovu reputaciju političke stabilnosti”, navodi list.

“Niko, osim nekoliko hiljada članova stranke, nije glasao za to”, dodaje se.

“Izgledi da će još jedan konzervativni premijer biti izabran bez opštih izbora ne zanemaruju samo rastući demokratski deficit u Velikoj Britaniji, već i nedostatak sposobnosti koju pokazuje njihova jadna vlada”, piše list.

List tvrdi da bi sljedeći premijer trebao zadržati Džeremija Hanta kao kancelara kako bi “popravio štetu” od “finansijske ručne bombe”, ali nastavlja: “Konzervativcima se ne bi smjelo dopustiti da nastave bez novog mandata od birača.”

The Australian: Britanija zaslužuje i treba bolje

U Australiji, uoči premijerkine ostavke, uvodnik časopisa The Australian u vlasništvu Murdocha objavio je da su torijevci utrli put laburističkoj vladi.

List kaže: “Kao uticajna sila i ključna članica zapadnog saveza, Britanija zaslužuje i treba bolje. Privredna i politička nestabilnost koju su izazvali Tras i njena stranka bila je vrlo štetna. Omogućila je laburistima put do moći koji nisu imali mnogo godina”, zaključuje list.

U Evropi je fijasko dospio na naslovnu stranicu danskog dnevnog lista Jyllands-Posten uz naslov: “Od trijumfa do kraha”.