SVOJU SREĆU PRONALAZE U POLITICI: Omladina u Srpskoj sve više stranački aktivna

Više od 60 odsto studenata javnih univerziteta u Republici Srpskoj politički je aktivno, dok je više od pola njih član jedne od političkih partija.

Pokazalo je ovo istraživanje studenata banjalučkog Fakulteta političkih nauka, koje je još jednom svjedočilo da sve više budućih akademaca „svoju sreću pronalazi u politici“.

Iako posljednjih godina ima sve više mladih u političkom životu Republike Srpske, još uvijek je malo onih koji su na važnim funkcijama u stranačkim i državnim strukturama.

Oni sami kao razloge za ulazak u partiju navode razne stvari, od ideala do interesa, ali stručnjaci kažu da je sistem vrednosti okrenut, pa se za većinu onih koji su odlučili da budu dio političkih partija može reći da su se „pomirili sa ovdašnjim trendovima“.

Šuka: Idu na fakultete kao članovi stranke

Politički analitičar Marko Šuka kaže da je istraživanje prilično realno i da treba raspravljati o razlozima zašto je to tako i koliko je to dobro ili loše.

– Veliki broj mladih postaje član neke partije i u srednjim školama, tako da oni postaju aktivisti i prije biračkog prava. Neki zbog roditelja, neki zbog prijatelja, a neki i zbog putovanja koje stranke organizuju i tako skupljaju tu svoju vojsku omladine – objašnjava Šuka.

Dodaje da u Republici Srpskoj mnogi mladi na fakultete dolaze kao pripadnici nekih političkih grupacija.

– Dakle, ili odlaze ili se prilagođavaju vremenu u kome žive. Svjesni da je bez toga teško doći do zaposlenja, a na kraju krajeva tu je i poruka bivšeg predsjednika Srpske koji je jasno rekao da možete biti najbolji ali da teško možete uspjeti ako niste u sistemu vlasti. Kakvu poruku to može da pošalje nekome ko ima 15 ili 16 godina – upitao je Šuka.

Kaže da je problem što mladi u svemu nastupaju dosta politički, te da o politici razgovaraju i njome se bave svi – ljekari, stomatolozi, studenti tehničkih nauka, kao i mnogi drugi.

Međunarodni dan mladih

Iako su mladi sve više politički aktivni, juče, na Međunarodni dan mladih, nisu se mogle ni vidjeti ni čuti neke veće akcija ili događaji.

Dok je u zemljama Evrope 12. avgust posvećen transformaciji obrazovanja i novim tehnologijama, kod nas su tek rijetke političke partije organizovale simbolične akcije, kako bi dio ovog dana posvetili onima kojima je namijenjen.

Izdaja lokalnog glavešine

Šuka objašnjava da ovakva situacija nije samo u Republici Srpskoj, nego u cijeloj BiH, kao i u Srbiji, Crnoj Gori, pa čak i Hrvatskoj.

– Mladi su potpuno taborovani. Kod nas postoji podjela među omladinom na one koji su na jednoj, i one koji su na drugoj strani. Oni su toliko podijeljeni da ne idu na ista mjesta i ne druže se. Prijateljstva sa suprotnim taborom se smatraju izdajom tamo nekog glavešine ili lokalnog gospodara kakvi su načelnici i gradonačelnici – rekao je Šuka.

(Srpskainfo)

FBiH: Nošenje maski na otvorenom javnom prostoru od sutra nije obavezno

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja stupa na snagu sutra, nošenje maski na otvorenom javnom prostoru nije obavezno, ukoliko je moguće držati razmak od dva metra, dok je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru obavezno.  Uz nošenje maske, pridržavanje fizičke distance, učestalo pranje i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i predmeta koji se često

RESPIRATORI OSTAJU NA AERODROMU: „Srebrena malina“ još uvijek nije uplatila PDV

Firma “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH (FBiH) stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.  Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM. – Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena

BEZ IZOLACIJE I TESTIRANJA: Na graničnom prelazu Kostajnica zabilježeni prvi prelasci građana iz Hrvatske

Prvi prelasci građana iz Hrvatske zabilježeni su na graničnom prelazu Kostajnica, bez mjera izolacije ili testiranja na virus korona, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.  Pašić je istakao da je otvaranje granice od velikog privrednog značaja za opštinu Kostajnica, odnosno za poslovne subjekte koji imaju prijavljenu djelatnost na području ove pogranične lokalne zajednice. Prema njegovim

PROTESTI U SARAJEVU: Više hiljada građana izrazilo nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti

Više hiljada ljudi danas se okupilo u Sarajevu, a oni traže da se opozicija ujedini i da konačno dođe do promjena na političkom, ekonomskom i socikalnom planu. Novinar “Nezavisnih” javlja da su građani u protesnu šetnju izašli jer su nezadovoljni radom aktuelne vlasti, odgađanjem izbora i zbog korupocije. Protesna šetnja krenula je od Sebilja na

GAŠIĆ: Veliki interes za turističke vaučere

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić očekuje veliko interesovanje građana za turističke vaučere za subvencionisano plaćanje smještaja u Srpskoj. Gašićeva je ukazala da brojni pozivi građana resornom ministarstvu i Turističkoj organizaciji Srpske pokazuju veliku zainteresovanost za vaučere, čija je pojedinačna vrijednost 100 KM. Ona je najavila da će ubrzo biti raspisan javni poziv

NEREDI U AMERICI: Zbog ubistva Afroamerikanca protesti u više gradova

Protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda dok je bio pod policijskim nadzorom održani su širom SAD, uključujući Feniks, Denver, Las Vegas i Los Anđeles. Demonstranti su izašli na ulice, u nekim slučajevima su zaustavili saobraćaj a bilo je i nasilnih sukoba sa policijom u desetinama američkih gradova. Okupili su se i ispred Bijele kuće, a