Svijet 16.09.2020.

SZO: Dugoročne posljedice korone još nisu poznate

ČITANJE: 1 minuta

Direktor Svetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da potencijalne dugoročne posljedice COVID-19 još uvijek nisu poznate, posebno kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti.

Znamo da djeca i adolescenti mogu da budu zaraženi i da zaraze druge. Znamo da ovaj virus može da ubije djecu, ali da djeca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od KOVID-19 među djecom i adolescentima – rekao je Gebrejesus u utorak. Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je manje od deset odsto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 odsto smrtnih ishoda zabilježeno među osobama mlađim od 20 godina.

Direktor SZO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od oboljevanja od ozbiljnih oblika KOVID-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima. On je istakao da potencijalne dugoročne posljedice po zdravlje onih koji su bili zaraženi korona virusom još uvijek nisu poznate, prenosi TAS.

Usljed razarajućih posljedica po djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebalo bi da bude poslednja opcija, rekao je Gebrejesus. Ukoliko vlasti donesu takvu odluku, ona bi trebalo da bude privremena i uvedena na lokalnom nivou, u onim područjima u kojima je veliki broj ljudi zaražen, istakao je on, prenosi Blic.

(A.M/banjaluka.net)