Svijet 31.12.2022.

SZO od Kine traži precizne i stvarne podatke o zaraženima koronom

ČITANJE: 1 minuta

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) traži od Kine da dostavlja precizne i stvarne podatke u realnom vremenskom okviru o epidemiološkom stanju u zemlji s obzirom na nagli porast zaraženih virusom korona i oboljelih od kovida-19.

Predstavnici SZO-a sastali su se u petak s predstavnicima kineske Nacionalne zdravstvene komisije i Nacionalne administracije za kontrolu i prevenciju bolesti od kojih su zatražili “dodatne informacije o situaciji i ponudili ekspertizu uz dalju podršku”.

“SZO je istakao važnost nadgledanja i pravovremenog objavljivanja podataka kako bi se pomoglo Kini i globalnoj zajednici u oblikovanju tačne procjene rizika i donošenju efikasnih odgovora”, saopštili su iz organizacije sa sjedištem u Ženevi.

Nagli porast broja zaraženih virusom korona u Kini mnoge je vlade naveo na uvođenje dodatnih zahtjeva koje moraju ispuniti kineski turisti pri dolasku u određene države. Samo u prve tri sedmice decembra 248 miliona ljudi iz Kine je zaraženo, prema službeno nepotvrđenim unutrašnjim procjenama.

(Agencije)

Oznake: Kina, SZO, virus korona