Svijet 28.11.2022.

SZO protiv stigme: Majmunske boginje će dobiti novi naziv

ČITANJE: 1 minuta

Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je saopštila da će početi koristiti novi izraz – mpox kao sinonim za majmunske boginje te je i ostale pozvala da slijede primjer nakon pritužbi po kojima je aktualni naziv bolesti rasistički i stigmatizirajući.

“Oba naziva istovremeno će se koristiti u razdoblju od godinu dana, a istovremeno će se izraz ‘majmunske boginje’ postupno izbacivati iz upotrebe”, objavio je SZO.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konsultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest.

Jedan od popularnijih prijedloga bio je naziv ‘mpox’ ili ‘Mpox’, koji je predložila organizacija za zdravlje muškaraca RÉZO.

Njen direktor svojevremeno je kazao da je uklanjanje slika majmuna pridonijelo da ljudi ozbiljno shvate hitnu zdravstvenu situaciju.

Bilo je i apsurdnih naziva poput ‘Poxy McPoxface’ koji je aludirao na Boaty McBoatface, naziv koji je zamalo dat britanskome brodu za polarna istraživanja nakon javnog glasanja.

Majmunske boginje otkrivene su 1958. i nazvane su po prvim životinjama – majmunima, kod kojih su se pojavili simptomi. Do ove godine su se uglavnom širile u grupi zemalja zapadne i centralne Afrike.

No od početka godine, po podacima SZO-a 110 zemalja u svijetu prijavilo je oko 80.000 potvrđenih slučajeva bolesti i 55 smrtnih slučajeva, prenosi 24 sata.