Svijet 27.01.2023.

SZO raspravlja o ukidanju pandemije, odluka najranije iduće sedmice

ČITANJE: 1 minuta

Međunarodni odbor stručnjaka počeo je danas raspravu o ukidanju vanrednog stanja u javnom zdravstvu zbog kovida 19, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) trebalo bi svoju odluku da objavi najranije u ponedjeljak, rekli su izvori iz tog tijela sa sjedištem u Ženevi.

Na početku sastanka, glavni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je da je u proteklih osam nedjelja zabilježeno više od 170.000 smrtnih slučajeva. “Stvarni broj je sigurno puno veći”, rekao je, dodajući da se situacija u Kini pogoršava.

“Ukidanje ograničenja u Kini dovelo je do naglog porasta smrtnih slučajeva u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Prošle sedmice SZO-u je prijavljeno gotovo 40.000 smrtnih slučajeva, više od polovine njih iz Kine.”

Odbor, čija bi rasprava trebalo da završi najranije večeras, treba potom da obavijesti Tedrosa o svojim zaključcima, ostavljajući mu da donese odluku za ili protiv ukidanja trenutnog vanrednog stanja.

Već ranije ove sedmice, Tedros je izrazio zabrinutost zbog stalnog povećanja broja smrtnih slučajeva povezanih s kovidom.

Proglašenje vanrednog stanja najviši je stepen uzbune koji SZO može proglasiti. To čini u slučaju prijetnji kako bi vlade i javnost bili upozoreni i mogli se pripremiti.

Ni proglašenje niti ukidanje vanrednog stanja nema neposredne posljedice. Svaka država sama odlučuje o upravljanju krizom.

(Agencije)