Svijet 07.10.2022.

SZO: Talas korone prijeti Evropi

ČITANJE: 2 minute

Čini se da bi novi talas ckovida-19 mogao stići u Evropu s pojavom hladnijeg vremena, dok stručnjaci za javno zdravstvo kažu da će zamor od vakcina i zbunjenost oko vrsta dostupnih vakcina vjerovatno ograničiti doseg dovakcinisanja. Na podvarijante omikrona BA.4/5 koje su dominirale ovog ljeta još uvijek otpada većina infekcija, ali novije podvarijante takođe uzimaju maha.

Naučnici prate stotine novih oblika omikrona, rekli su ove sedmice zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Podaci SZO-a objavljeni prekjuče pokazali su da u Evropskoj uniji (EU) ima 1.5 miliona slučajeva, to je osam posto više u odnosu na prethodne sedmice, uprkos velikom smanjenju testiranja.

Globalno, broj slučajeva nastavlja opadati

Broj hospitalizacija u mnogim zemljama Unije, kao i u Velikoj Britaniji, porastao je posljednjih sedmica, piše Hina.

Prošle sedmice je broj hospitalizovanih  sa simptomima bolesti kovid-19 porastao za gotovo 32 posto u Italiji, dok je broj hospitalizovanih na intenzivnoj njezi porastao za 21 posto u usporedbi s prethodnom sedmicom, prema podacima koje je prikupila nezavisna naučna fondacija Gimbe.

U istoj sedmici, broj hospitalizacija zaraženih kovidom u Britaniji povećao se za 45 posto u odnosu na sedmicu ranije. Vakcine prilagođene omikronu dostupne su u Evropi od septembra. Postoje dvije vrste vakcina za podvarijante BA.1 kao i BA.4/5 koje su dostupne uz postojeće vakcine prve generacije.

U Velikoj Britaniji su samo vakcine prilagođene podvarijanti BA.1 dobila zeleno svjetlo. Evropski i britanski zvaničnici odobrili su najnovija dovakcinisanja samo za odabrane skupine ljudi, uključujući starije osobe i osobe kompromitovanog imunološkog sistema.

Stručnjaci za javno zdravstvo kažu da situaciju dodatno komplikuje “izbor” vakcina za dovakcinisanje, što bi moglo dodatno zbuniti potencijalno zainteresovane, navodi Reuters. Ali spremnost za primanje nove doze vakcina, koja nekima može biti četvrta ili peta, slabi.

“Za one koji su možda manje zabrinuti poruka da je sve gotovo u kombinaciji s nedostatkom bilo kakve veće reklamne kampanje vjerovatno će smanjiti dovakcinisanje”, rekao je Martin McKee, profesor evropskog javnog zdravlja na London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Smanjenje dovakcinisanja

“Dakle, sve u svemu, bojim se da će obuhvat biti prilično manji”, dodao je. “Još jedna zbunjujuća činjenica je da je prilično velik udio populacije možda imao i epizodu s kovidom-19 posljednjih mjeseci”, rekla je Penny Ward, gostujuća profesorica na londonskom King's Collegeu.

Neki mogu pogrešno zaključiti da će nakon primarnog vakcinisanja i preboljenja kovida-19 ostati imuni, dodaje Ward.

Od 5. septembra, kada su u EU uvedena nove vakcine, oko 40 miliona doza vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech i Moderna isporučeno je zemljama članicama, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Međutim, sedmiično se u Evropskoj uniji u septembru vakcinisalo između 1 i 1.4 miliona ljudi, u poređenju sa 6-10 miliona sedmično prije godinu dana, pokazuju podaci ECDC-a.

Oznake: korona virus